Webben fyller 20 år

Annonsør­innhold
Les hele saken »

World Wide Web (WWW) eller webben (noen bruker weben) som noen kaller den på norsk, fyller 20 år i mars. Knapt noen annen oppfinnelse har hatt større innvirkning på våre liv de siste et par tiårene. Det å kunne surfe på nettet og få tilgang til tilsynelatende ubegrenset med informasjon, tilnærmet gratis, er en fantastisk opplevelse som vi etter hvert tar for gitt.

Tilgangen til webben er riktignok ikke gratis, men med dagens forholdsvis rimelige bredbånd er dette svært rimelig i forhold til det man får igjen. I nettets barndom derimot kostet det skjorta for de fleste å surfe på tellerskritt – den tiden er forbi.

Idéen og den første skissen

Det er briten Sir Tim Berners-Lee som anses å være oppfinneren av webben. Det er flere ganger tidligere ble gjort forsøk på å starte noe lignende, men uten hell. I 1945 ble det publisert en artikkel i tidsskriftet The Atlantic som omhandlet en enhet som kunne brukes til å opprette lenker mellom elektroniske dokumenter.

Det ble også på 60-årene gjort flere forsøk på å utvikle systemer for hypertekst som skulle kunne brukes til å knytte sammen dokumenter.

Det var først på 80-tallet at det ble satt fart på saken. Tim Berners-Lee utviklet i 1980 programmet Enquire som inneholdt lenker. Programmet ble kjørt på datamaskiner utviklet av det norske selskapet Norsk Data. Operativsystemet som denne gangen ble brukt het SINTRAN-III.

Men datoen for webbens opprinnelse anses å være i mars 1989 da Tim Berners-Lee la frem en skisse av noe han kalte for Information Management: A Proposal, dvs et forslag rundt hvordan fenomenet Word Wide Web skal kunne fungere. Hensikten med skissen var å overbevise CERN (organisasjon for forskning på kjernefysikk) om at systemet kunne brukes til å organisere informasjon i et globalt system med hyperlenker.

Historikk

Dette er viktige datoer i forbindelse med videreutvikling av World Wide Web:

 • Oktober 1990: Berners-Lee utvikler en nettleser ved bruke av Nextstep utviklingsmiljø. Navnet på programmet blir WorldWideWeb.

 • November 1990: Den første webserveren hadde følgende adresse:

  nxoc01.cern.ch (senere info.cern.ch)

  Den første nettsiden hadde følgende adresse (ikke oppe i dag):

  http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

 • Februar 1993: NCSA lanserer first alfaversjon av nettleseren Mosaic for X.

 • April 1993: CERN kommer med den historiske kunngjøringen om at WWW-teknologien skal være gratis for alle, dvs ingen trenger å betale en avgift til CERN for bruk av teknologien.

 • September 1993: NCSA lanserer Mosaic-nettleser for X, Windows og Macintosh.

 • Mai 1994: Den første internasjonale WWW konferansen.

 • Oktober 1994: World Wide Web Consortium stiftes, dvs organisasjonen som utvikler og foreslår webstandarder.

(Kilder: Info.cern.ch, World Wide Web Consortium, Wikipedia )

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen