Web i 3D nærmere realitet

Webgl

Webgl er en standard som skal muliggjøre visning av webben i 3D. Dette skal være mulig med maskinvarebasert akselerasjon uten behov for tilleggsprogrammer, men da må nettleseren i utgangspunktet støtte standarden. Standarden benytter seg blant annet av canvas-elementet i HTML5, og Javascript.

Nå skal Webgl nærme seg realisering – skissen ble lagt ut i går. Khronos-gruppen som jobber med utvikling av standarden har kunngjort at gruppen samarbeider blant annet med Mozilla for gjøre dette mulig.

Gruppen etterspør nå kommentarer fra webutviklere og andre involverte for at Webgl snart skal kunne realiseres, og en spesifikasjon vil trolig kunne publiseres i første kvartal av 2010.

Nettlesere som IE, Firefox, Safari, Chrome og Opera skal ifølge nettstedet cnet.com ha planer om å ha Webgl-støtte innebygd, og i noen av betaversjonene skal dette allerede være på plass.

Webgl er forresten ikke det eneste 3D-prosjektet for Web. Google driver med sitt eget O3D -prosjekt, som foreløpig er et tilleggsprogram for nettlesere, men som etter planen skal bli innebygd i Chrome.

Det finnes også VRML som har en lang historie bak seg, men som nå er blitt erstattet av X3D.

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen