BEDRIFTSPROFIL: Watchcom

Bedriftsprofil Watchcom

–  Du må  ha lidenskap for IT-sikkerhet

Entusiasmen og gløden kan være viktigere enn toppkarakterene når du søker jobb, mener Watchcom.

Hardware.no’s bedriftsprofil

Hardware.no vil se på en rekke IT-bedrifter i et jobb- og karriereperspektiv. Vi gir et snapshot av bedriftene og lar dem selv fortelle hva de kan tilby av karrieremuligheter, faglig utvikling, sosialt fellesskap og andre goder. Målet er å gi deg som jobbsøker et bredere kjennskap til IT-arbeidsmarkedet.

Hardware.no’s bedriftsprofil

Hardware.no vil se på en rekke IT-bedrifter i et jobb- og karriereperspektiv. Vi gir et snapshot av bedriftene og lar dem selv fortelle hva de kan tilby av karrieremuligheter, faglig utvikling, sosialt fellesskap og andre goder. Målet er å gi deg som jobbsøker et bredere kjennskap til IT-arbeidsmarkedet.

– Informasjonssikkerhet i en helhetlig tankegang var den bærende ideen da Watchcom ble etablert. Vi symboliserer denne helheten med et pentagram der hver av sidene representerer et av forretningsområdene våre. Dette forteller administrerende direktør Fred Habberstad(bildet), som startet opp selskapet sammen med en kompanjong i 2004.

Watchcom ønsker langsiktige kundeforhold der de tar ansvaret for hele kundens sikkerhet. Det betyr blant annet å kunne se på og analysere hvilke behov for sikkerhet kunden har, legge opp strategier for å oppfylle dette sikkerhetsbehovet og tilrettelegge tjenester. Kundene er hovedsakelig selskaper mellom 200 og 5000 ansatte.

I løpet av de snaut åtte årene som har gått siden selskapet ble grunnlagt har det vokst fra 3 til 27 ansatte.

Nøkkeltall for Watchcom 31.12.2010

  • Antall ansatte: 20
  • Omsetning: 34,6 mill
  • Resultat: 2,3 mill
  • Etablert i 2004.

– Fire medarbeidere er ansatt hittil i år, og vi skal bli betydelig flere. I oktober skal vi flytte til dobbelt så store lokaler.

Kurs og formidling av kunnskap er en bærebjelke i selskapet og det var slik de kom inn på markedet. – Vi ville signalisere at vi kunne og hadde kunnskapen, og gjennom kursene våre og lærerrollen ble vi kjent med kundene. Nå legger vi stor vekt på helheten. Mye av kundenes aktiviteter går til skyen, og vi følger med og tester at alt kundene gjør er trygt.

Ved siden av kursene får Watchcom godt med oppmerksomhet og omtale gjennom den årlige sikkerhetskonferansen Paranoia med hete navn fra bransjen. De kommer også jevnlig med sikkerhetstall for det norske markedet, et konsept som kom i gang etter ønske fra kunder som ikke var fornøyd med internasjonale tall fra de store selskapene.

Watchcom etablerte seg i markedet via kursvirksomheten sin.
Watchcom etablerte seg i markedet via kursvirksomheten sin.

Etikk er en forutsetning

I et relativt lite selskap må dere legge mye i ansettelsene, og en feilansettelse ville vel vært et alvorlig slag for dere?

– Vi er små sammenliknet med de største aktørene, men i sikkerhetsbransjen er vi en av de tre største. Og vi er alle litt forskjellige, slik at profilene ikke er direkte overlappende.

I følge Habberstad er det svært liten gjennomtrekk i Watchcom. De som kommer dit blir der. Gjennom årene mener han at har han utviklet en spesiell teft når det gjelder ansettelser og har noen grunnleggende regler han går etter.

  • Lidenskap for faget veier sterkest. Den som skal ansettes behøver ikke nødvendigvis være sikkerhetsekspert i utgangspunktet, men av han eller hun må brenne for området. Er lidenskap for IT og IT-sikkerhet på plass, kan søkeren gjerne ha dårligere karakterer.
  • Etikk og tillit. Grunnleggende etikk og moral må ligge i bunnen. Det er selskapets hovedidé. Uten tillit, har vi ikke kunder, uten kunder har vi ikke penger, og uten penger har vi ikke ansatte.
  • Må tørre å utfordre og bli utfordret. Det har med endringsvillighet å gjøre. Vi ønsker at alle våre ansatte skal dele kunnskap og kompetanse, slik vi gjør. Man må holde kurs og workshops, men må forske litt og kanskje gjøre ting man ikke føler seg komfortabel med.

Habberstad poengterer at det ikke er noe formelt krav til utdannelse for dem som begynner hos ham. Likevel kommer mange av de nyansatte enten fra NTNU eller fra Høgskolen i Gjøvik. Dette skyldes ikke bare at disse skolene har egne linjer med IT-sikkerhet og informasjonssikkerhet, som gjør at de treffer faget. Spesielt de offentlige kundene foretrekker den formelle utdannelsen ligger i bunnen.

Det offentlige vil ha utdannelse

– For dem er utdannelsen og sertifisering viktig. De ser på CV’en og de fra disse miljøene har den riktige utdannelsen i bunnen. Han er oppmerksom på at for stor vekt på en type utdannelse fra et par miljøer kan gi medarbeiderne en for lik profil.

– Vi har både en som tidligere har jobbet i butikk og en som har drevet med fiskeoppdrett med oss. Det er lidenskapen for faget som er viktigst, og jeg mener jeg ser det raskt når jeg snakker med folk om den er på plass.

I tillegg til nyutdannede er Watchcom også interessert i seniorer med flere års erfaring. De kommer hovedsakelig fra andre IT-selskaper, men også fra kundene. Spesielt etter kursene kommer det inn søknader. Habberstad tror dette kommer av at mange ønsker faglig utvikling og mangler et fagmiljø der de selv jobber.

Når den nyansatte er innenfor må kompetansen bygges opp. En kompetanseplan settes opp i samarbeid med ledelsen. Ved siden av å delta på Wathcoms egne kurs, skal vedkommende gjennom diverse sertifiseringer og hente faglig påfyll i inn- og utland.

– Vi oppfordrer veldig til å ta kurs, og vi dekker dem naturligvis. For dem som vil sertifiseres har vi et belønningssystem med bonus når sertifiseringen er bestått.

Mye av jobben skjer fra Watchcoms egne lokaler.
Mye av jobben skjer fra Watchcoms egne lokaler.

Sertifiseringer koster mye og det dreier seg om store investeringer for dere. En konkurrent kunne jo by mye mer enn dere gjør for en ansatt og likevel tjene på det, i og med at dere har betalt for sertifiseringen. Har dere noen bindingstid for dem som dere satser på?

– Vi har ingen bindingstid. Derimot legger vi vekt på åpenhet og er ikke redd for å sertifisere og miste i etterkant. Jeg tror at det heller skaper lojalitet. Du kan jo spørre noen som kunne tjent 100-200 000 mer om hvorfor de blir her.

- Skal ikke være sterile konsulenter

Hvordan er lønnsnivået hos dere?

– Vi er ikke dårlig betalt, men ikke de beste i bransjen heller. Ganske normalt – konkurransedyktig. Vi slåss om de samme hodene vi også, og de blir mye mer verdt når de har vært hos oss. Når de likevel blir gjetter jeg at det handler om miljøet, om det å ha flere å dele det en brenner for med. Mange ønsker også å bli like gode som de beste og ser at de har en god stund igjen.

En leder for et konsulentselskap sa her i Hardware.no for kort tid siden at det er like viktig for konsulenter å være utadvendte og kontaktskapende som å være faglig dyktige. Er det din oppfatning også?

– Det er nok ikke så klart hos oss. Å funke sosialt er jo viktig, naturligvis. Jeg tror imidlertid på en ulik sammensetning av mennesker, fordi de utfyller hverandre og gjør at spillet og samholdet som det skaper er bedre for selskapet enn om vi hadde sterile konsulenter som gikk rundt i fin dress og kostet 2000 kroner timen.

– De spurte hva jeg hadde lyst til

Vi avsluttet besøket hos Watchcom med høre med to av de ansatte om hvilke forventninger de har hatt og hva det er blitt til. Den ene er blitt varm i trøya etter å ha jobbet halvannet år, den andre begynte dagen i forveien.

– Jeg har vært med på mye spennende her og fått ansvar fra 1. uke, sier 27 år gamle Andreas Hegna. Han er sivilingeniør med kommunikasjonsteknologi og har jobbet halvannet år som sikkerhetskonsulent i Watchcom. Han tente på denne jobben fordi de ikke forsøkte å få ham inn i en A4-form, men tok utgangspunkt i hva han interesserte seg for og kunne ha lyst til å jobbe med. Det begynte med stort fokus på kursing og faglig utvikling, og han følte han fikk tillit og ansvar fra første uke.

Nyansatte Kim Daniel Engebretsen (venstre) sammen med administrerende direktør Fred Habberstad og Andreas Hegna som har vært ansatt halvannet år.
Nyansatte Kim Daniel Engebretsen (venstre) sammen med administrerende direktør Fred Habberstad og Andreas Hegna som har vært ansatt halvannet år.

Kim Engebretsen begynte hos Watchcom i går. Han er 27 år gammel og vil bli sivilingeniør om et par uker. Som sjef for sikkerhetsgruppa ved NTNU kom han i kontakt med Watchcom på Paranoia-konferansen. Det var blitt mye jobbing ved siden av studiene og han var ærlig da han kom til intervjuet:

– Jeg vet ikke om jeg har gode nok karakterer, men jeg synes det hadde vært dritkult å jobbe hos dere.

Dette var musikk i ørene på Fred Habberstad, og Kims bakgrunn understreket ytterligere engasjementet hans. Han hadde først tatt fagbrev, men fant ut da han var ferdig at det ikke var nok. Så tok han HiO først og siden NTNU ved siden av eget firma med med support og drift for småkunder.

Forventningene er høye:

– Dette blir rart. Jeg har ventet i 7 år på en jobb som skulle gi meg mer. Så nå sitter jeg med følelsen av at jeg aldri skal jobbe en dag mer i livet mitt, bare ha det gøy.

Kim hadde vært i rundt ti intervjuer og fått flere tilbud før han havnet hos Watchcom.

– Jeg gikk ut og sa hva jeg var interessert i å jobbe med. Her var det eneste stedet jeg ble møtt med at det skal vi ordne uansett. Svært få spør hva kan du gjøre. De fleste sier at vi trenger det og det, og du må fylle akkurat den funksjonen.

Les også våre tidligere bedriftsprofiler:

Forsiden akkurat nå

Til toppen