Slik fungerer det nye systemet til Volvo.
Teknofil
Slik fungerer det nye systemet til Volvo. (Bilde: Volvo)

Volvo utvikler system for å la biler «snakke» med hverandre

Sender ut varsel om glatte veier.

Volvo vil gjøre veiene våre sikrere, og har begynt med et nytt testprosjekt kalt Intelligent Transport System (ITS), rapporterer Pocket-Lint.

Prosjektet går ut på å se på hvordan biler i framtiden vil kunne snakke med hverandre, og varsle om farer på veien helt automatisk.

Varsler automatisk

Systemet, kalt Intelligent Transport System (ITS), er så langt implementert i 50 testbiler, og lar bilene automatisk sende ut varslinger og informasjon til de andre bilene hvis noe skjer. Kjører for eksempel en bil over et glatt område på en vei, vil bilen automatisk registrere posisjonen på et kart, som lagres i "skyen". De andre bilene vil så bli varslet når de nærmer seg det glatte området.

Volvo ser for seg at systemet ikke bare vil være behjelpelig for vanlige førere, men også for de statlige institusjonene. Er veien glatt eller snøfylt kan for eksempel en brøytebil bli varslet automatisk, eller hvis noen har krasjet kan systemet sende en beskjed til redningsmannskap. 

Et potensielt problem vi kan se med systemet er at det krever tilkobling til Internett på et eller annet vis for å kunne varsle om farene til andre biler. Er bilen uten dekning vil den ikke kunne varsle de andre Volvo-bilene om de potensielle farene.

Foreløpig er ITS kun brukt i 50 biler, men Volvo skriver på nettsidene sine at tallet vil økte betraktelig neste år. Hvis prosjektet er en suksess vil vi kunne se det implementert i Volvos biler i løpet av et par år. 

Volvo har flere spennende prosjekter på gang: 
I år skal de slippe løs drøssevis av førerløse biler i Gøteborg »

(Volvo via Pocket-Lint)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen