Volvo tester selvkjørende biler
Teknofil
(Bilde: Skjermdump, All Rights Reserved)

Volvo tester selvkjørende biler

Tar opp konkurransen mot Google.

Google er allerede godt i gang med å teste ut selvkjørende biler, men det kan ikke etablerte bilprodusenter bare stå og betrakte hjelpeløst fra sidelinjen.

Volvo kaster seg således inn i konkurransen, og demonstrerer et nytt system på en spansk motorvei, der man «kobler» sammen biler i en slags automatisk konvoi. Hensikten er å spare drivstoff og skape mer plass på veiene.

Reduserer forbruket

Testbilene til Volvo kjører seg selv, uten at førerne behøver å gjøre noe. Når bilen først er koblet sammen med kjøretøyet foran, kan føreren bare slippe rattet, lese en avis eller drikke en kopp kaffe.

I spissen av konvoien, som kan bestå av opptil åtte kjøretøy, kjører en farkost (i dette tilfellet en lastebil) med en profesjonell yrkessjåfør. Ifølge Volvo går forbruket på drivstoff ned med 20 prosent i bilene som befinner seg i konvoien.

I den nyeste testen klarte de å kjøre 200 kilometer i løpet av et døgn uten problemer. Bilene kjørte i 85 km/t med en avstand på bare seks meter mellom de enkelte kjøretøyene.

Innen ti år

Den sentrale teknologien her er sensorer og trådløs dataoverføring som måler avstanden mellom bilene og sørger for å plassere dem riktig på veien. Kontrollen over alle bilene i konvoien ligger hos sjåføren i den forreste bilen.

Eksperimentet er en del av det EU-finansierte prosjektet SARTRE (Safe Road Trains for the Environment), og initiativtakerne håper å gjøre visjonen til virkelighet innen de neste ti årene.

Les også: Nå kan du trille istedenfor å gå

Se de selvkjørende bilene i videoen nedenfor:


(Kilde: Los Angeles Times)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen