Illustrasjonsfoto.
Teknofil
Illustrasjonsfoto. (Bilde: iStock Photo)

Voldelig videospill for fisker

Dette er en utradisjonell tilnærming til fiskeforskning.

Her er noe du ikke ser hver dag: Et voldelig videospill for fisker! Prosjektet er seriøst og inngår i forskning fra Princeton University i USA. Forskere prøver nemlig å finne ut hvordan byttedyr overlever i fiskenes verden, og det med hjelp av litt dataspill.

Byttefisker svømmer rundt i stimer, og dette kommer mest sannsynlig av at de forsøker å unngå å bli spist opp av større fisker. Hvorfor og hvordan en slik oppførsel har dukket opp har derimot vært lite forstått – inntil nå.

Hvordan reagerer rovdyret?

Videospillet for fisker er utviklet av professor Iain Couzin, og er en avansert simulasjon for å studere hvordan blågjellede solabborer reagerer overfor små, fargede punkter som skal forestille byttedyr. Punktene blir deretter projisert på glasset i akvariet hvor abborene holder til.

Ved hjelp av simulatoren kan fiskeforskere (eller iktyologer) justere måten punktene beveger seg via tre vanlige fisketrekk: Å bli tiltrukket til, svømme i samme retning som eller ignorere individuelle punkter i nærheten.

Systematiske variasjoner av disse trekkene endret oppførselen til hele den virtuelle byttedyrsgruppen. Noe lignende er umulig å få til ute i naturen.

Balansegang

Forskerne fant ut at simulerte byttedyr som dannet grupper, hadde en større «overlevelsessjanse» enn de som svømte alene. Individer i grupper måtte likevel finne en balansegang mellom nærhet og koordinasjon av bevegelser for å holde solabborene på avstand.

Store grupper som ikke bevegde seg mye, ble eventuelt ofre for angrep av solabborer i områder med «høy risiko» i akvariet. Når gruppene svømte koordinert, klarte de å komme seg gjennom områdene såpass raskt at rovfiskene ikke rakk å angripe.

Hva som blir neste nivå i fiskespillet gjenstår å se.

(Kilde: Princeton University)

Se en presentasjon av forskningen på YouTube:


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen