VMware klar for dobbelkjerne


Windows, Linux, Novell på Linux host-OS

Mange programvareprodusenter som utvikler såkalte primærapplikasjoner har måttet ta stilling til hvorvidt man skal lisensiere software pr. fysiske prosessorsokkel, pr. prosessorkjerne eller en kombinasjon av begge. De fleste ser ut til å gjøre det enkelt og teller pr. fysiske sokkel.

Oracle er kanskje den mest omstridte leverandøren på dette punktet, som benytter en litt mer komplisert modell der man søker å lisensiere etter en slags ytelsesmodell. Du kan lese mer om Oracles modell her: Løsner på lisenskravene for dobbelkjerne.

Microsoft er faktisk det selskapet som har et av de mest klare lisensbetingelsene for multi-kjerne-prosessorer: samme hvor mye mange kjerner man integrerer på en sokkel kommer dette til å utgjøre én enkelt lisens.

VMware, spesielt kjent for sine virtualiseringsplattformer, har nå også annonsert serverprodukter som støtter flere kjerner. GSX Server 3.2 ble leveringsklar denne måneden og er altså det første serverproduktet fra VMware som støtter flere prosessorkjerner.

Det ser ut som om VMware teller lisenser på "gamlemåten" - dvs. pr. sokkel, ikke pr. prosessorkjerne. Dette vil ha stor betydning for de som kjører plattformen ettersom man kan tilby økt ytelse til relativt lav kostnad.

På selskapets nettsider kan man se at den billigste lisensen starter på 2 CPU-er - 1400 amerikanske dollar. Bruk med ubegrenset antall CPU-er koster 2800 dollar.

Ifølge Internetnews har VMware samme syn på dobbelkjerner som resten av industrien: bedre hardware-effektivitet og større kostandseffektivitet. Som de fleste kanskje vet tilbyr VMware programvare som gjør at man kan kjøre mange operativsystemer på ett enkelt host-OS og på denne måten utnytte kapasiteten som ligger i maskinvaren best mulig.

Denne programvaren er spesielt utbredt i miljøer der man er avhengig av å teste sin programvare på flere forskjellige plattformer eller der funksjonalitet er viktigere enn rå ytelse.

(Kilde: Internetnews, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen