VM på mobilen

Snart er det klart for VM i fotball, og i den anledning vil tyske mobiloperatører lansere mobile TV-sendinger for alvor.

Fra og med den 7. juni kan mobilbrukere i tolv tyske byer nyte fotballkamper på sine egne mobiltelefoner. Standarden tyske mobiloperatørene har valgt å satse på er i første omgang DMB.

Tyskerne snuser imidlertid også på DMBs hovedkonkurrent, DVB-H. Samtidig som DMB lanseres, vil flere operatører også starte prøvekjøring av DVB-H-sendinger. Prøvesendingene for DVB-H vil gå frem til slutten av august i de fire byene Berlin, Hamburg, München og Hannover, skriver VG.

Mobilbrukere som vil følge med på fotballkampene via mobiltelefonen, må betale et fastsatt beløp for å få tilgang til sendingene. Brukere som har mobiltelefoner med støtte for DVB-H, vil også få mulighet til å høre på 16 forskjellige radiokanaler.

Det er ikke bare Tyskland i Europa som har store planer for mobile TV-sendinger. Flere europeiske land er i startgropen for mobil-TV, og konkurransen er hard mellom de to standardene DMB og DVB-H. For eksempel har Finland og Nokia valgt å gå for Nokias egenutviklede DVB-H-standard. Det samme har Sverige gjort.

Storbritannia er et av de landene som velger å satse på DMB. På sin side har britene mobilprodusenten LG, som også har trykket DMB til sitt bryst.

Her i Norge ønsker NRK at det skal satses på DMB. Dette er fordi DMB-sendingene kan sendes på det allerede eksisterende DAB-nettet. Skal nordmenn se på mobil-TV via DVB-H-standarden, må det bygges et helt nytt nett landet rundt, noe som vil koste betraktelig mer.

- Kjempedyrt med DVB-H

- Det vil bli kjempedyrt å bygge DVB-H-nett i Norge, med den vanskelige topografien. I tillegg finnes det ingen ledige frekvenser for DVB-H i dag, uttalte Gunnar Garfors, prosjektleder for mobile tjenester i NRK, til Amobil.no.

Operatørene og mobilprodusentene har med andre ord vanskelig for å bli enige. Tidligere denne måneden varslet EU at de ville legge frem et forslag som tilsa at DVB-H vil bli den gjeldende standarden for mobil-TV i EU-land.

EUs innspill i den mobile TV-debatten ble møtt med vantro hos blant andre NRK.

- Det er merkelig at EU velger å legge føringer i et marked som ikke har begynt skikkelig enda. Dette må være første gangen EU har valgt en standard før bransjen var enig, sa Garfors til VG Nett.

(Kilder: VG, Forskning.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen