Foto: Alberto Korda
Foto: Alberto Korda

Viva la Revolución!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Når du leser dette sitter Akams redaksjon i et fly et sted over Atlanterhavet, på vei mot nye kyster og sydligere breddegrader. Skjønt, kyster og kyster. Bolivia har ikke kyst, og sammen med åtte andre journalister fra ulike steder i landet har vi fått støtte til å delta på en fotoworkshop nettopp i Bolivia, hvor vi skal finne oss et dokumentarisk prosjekt og i ti dager følge Ernesto "Che" Guevaras siste dager.

Akams Boliviafilial
Akams Boliviafilial

Ernesto 'Che' Guevara de la Serna ble født inn i en velstående familie i Rosario i Argentina, 14. juni 1928. I løpet av sine reiser rundt i Lantinamerika oppdaget han urettferidgheten og undertrykkingen som styrte livene til de fleste mennesker, og geriljakrigeren Che ble født. Han traff Fidel Castro i Mexico, og ble med fra starten i hans forsøk på å styrte det forhatte Batista-regimet på Cuba. Etter en vellyket maktovertakelse følte Che fort at hans oppgaver på Cuba var fullført, og dro videre i 1965. Etter et lite vellykket forsøkt på å få igang en revolusjon i Congo, dro han høsten 1966 til Bolivia for å gjøre som han hadde gjort på Cuba.

Les også: Akam tar seg vann over hodet

Åh, DER ja!
Åh, DER ja!

8. oktober 1967 ble Che til slutt fanget av regjeringssoldater i den knøttlille landsbyen La Higuera, hvor han ble holdt fanget i skolebygningen til dagen etter, da han ble bragt ut og skutt. Liket av Che ble deretter fraktet til landsbyen Vallegrande og gravlagt i hemmelighet under en flystripe. I 2004 ble "Ruta del Che" etablert, i et forsøk på å tiltrekke seg turister.

Les også: Med et vidt blikk på Midedelhavet

Verdens kanskje mest berømte bilde. Foto: Alberto Korda
Verdens kanskje mest berømte bilde. Foto: Alberto Korda

Et av verdens mest kjente og kjære - for ikke å nevne misbrukte - fotografier, er av nettopp Che Guevara. 5. mars 1960 var Che Guevara tilstede ved en begravelse, og det var også fotografen Alberto Korda, som dengang var fotograf for en Cubansk avis. Han mottok aldri noen kompensasjon for bruk av bildet, men ønsket at det skulle brukes for å hedre Ches minne og idealene han døde for.

Les også: Bli med bak kamera...

Alberto Korda
Alberto Korda

Vi bestemmer oss ikke for prosjekt og vinkling før vi er fremme, så det kan vi ennå ikke si så mye om, men vi vil komme tilbake til hvilket utstyr hver av oss har valgt å ta med, og hvorfor. Vi vil også benytte turen til felttesting av enkelte produkter, og resultatet av dette vil selvsagt bli publisert med tiden. Vi vil også publisere en og annen oppdatering om hvordan det går mens vi er borte, om vi kan, men tatt i betraktning at vi skal langt fra allfarvei, vil eventuelle tilkoblingsmuligheter for nettilgang være sporadiske i beste fall.

Våre dyktige freelancere holder Akam-skuta flytende så lenge, godt hjulpet av stoff vi har gjort klart på forhånd.

Les også: Guide: Å fotografere i høyden, del 1

Les også: Guide: Å fotografere i høyden, del 2

Les også: Guide: Å fotografere i høyden, del 3

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen