Vitenskap om drømmer

Se større versjon og flere bilder
Var det noen som sa drømmeaktig?

Michel Gondry er tilbake i Frankrike etter å ha lagd blant annet "Block Party", "Eternal Sunshine Of The Spotless Mind" og utallige musikkvideoer på amerikansk jord. Gondry blir stadig sikrere i sitt eget uttrykk, men er det ikke kanskje på tide å tenke litt nytt?

Kaos, forvirring og forelskelse

"Vitenskap om drømmer" dreier seg i all hovedsak om Stéphane (Gael García Bernal), en halvt meksikansk og halvt fransk grafisk designer som er tilbake i Frankrike som følge av sin fars død. Stéphane er på mange måter "klassisk Gondry", han er litt svevende, barnslig og fantasifull. Han har et stort, godt hjerte, det er ingen tvil om det, men hans oppfatning av virkeligheten kunne med fordel finjusteres.

Det er når Stéphane møter naboen sin Stéphanie (Charlotte Gainsbourg, datter av Serge Gainsbourg og Jane Birkin) at ting begynner å skje. Stéphane tiltrekkes umiddelbart av Stéphanies venninne Zoé, men hun er verken interessert eller ledig. Etterhvert som tiden går knyttes de to naboene til hverandre som følge av deres fascinasjon for kunst, oppfinnelser og optiske illusjoner. I første del av filmen skjuler Stéphane at han er nærmeste nabo, men det tar ikke lang tid før han gjennomskues, noe han kan takke seg selv for. Stéphanie finner naturligvis ut av det, og sammen med Zoe spiller så de Stéphane et mini-puss. Uavhengig av dette dannes det følelser mellom Stéphanie og Stéphane, men i store deler av filmen er det oppe i luften hvem det er som liker hvem. Denne forvirringen er grunnet at det stadig flyter mellom virkelighet og drøm, et eneste stort mylder av kjemiske reaksjoner i topplokket og virkelige hendelser.

Se større versjon og flere bilder
Gael García Bernal overbeviser i rollen, på tross av rare ører.

Filmen domineres av drømmesekvensene til Stéphane og måten de flettes sammen med dagliglivet hans på. Helt i begynnelsen lærer man oppskriften på en drøm og filmen blir en slags demonstrasjon av dette. På grunn av Stéphanes problemer med å skille drømmene sine fra virkeligheten, blir det mye inntrykk, samtaler og hendelser som man vanskelig kan stemple som ekslusivt drøm eller virkelighet.

Skuespillerprestasjonene holder et jevnt og høyt nivå. Gael García Bernal overbeviser som Stéphane, man føler med ham når han gjør sitt ytterste for å forstå hva som skjer rundt ham. Charlotte Gainsbourg er kanskje det svakeste leddet, hun mangler litt karisma. Rollen kunne med fordel vært besatt av en mer betagende skuespillerinne.

Konklusjon

Dette er ikke filmen man tar med fantasiløse mennesker på. De vil kjede seg rett gjennom kinosetet, de vil sukke og stønne helt til du ikke liker filmen selv. Dette er en film man kan drømme seg bort i om man er åpen for det. Det er søtt og sjarmerende det ene øyeblikket, forvirrende og kaotisk det neste - litt som en drøm.

Vitenskap om drømmer

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen