Test
(Bilde: Silje Gomnæs)

Vitel Hugin

 

I januar i år lanserte operatøren Vitel mobiltelefonen Hugin, og ble dermed den andre operatøren i Norge med en egen mobiltelefon

(Obs: På grunn av at Chess' X-one og Vitels Hugin er identiske i denne kategorien, vil du finne deler av den samme teksten i testen av X-one)

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,3 x 4,5 x 1,5 cm
Vekt: 90 gram
Form: Klassisk
Skjerm: 1,8 tommer
Snarveistaster: Volumtaster, kameratast
Kamera: Ja
Uttak: Mini-USB, 3,5 mm minijack
Ekstern antenne-uttak: Nei
Pris: 1 krone + 12 mnd. abonnement til 79 kr/mnd. (948 kroner før bruk av abonnementet)
Slik vurderer vi
Hugin har et stilrent design.
Hugin har et stilrent design.
I visse lysforhold reflekterer skjermdekselet så mye av omgivelsene at det er vanskelig å se skjermen.
I visse lysforhold reflekterer skjermdekselet så mye av omgivelsene at det er vanskelig å se skjermen.
Tastene er flate og for lite markerte.
Tastene er flate og for lite markerte.
Hugin er rammet inn av metall.
Hugin er rammet inn av metall.

Hugin er laget av samme produsent som har laget Chess X-one, nemlig Huawei. Telefonene er i tillegg nesten identiske på innsiden, men det kommer vi til senere i testen.

Telefonens utseende minner oss mye om Chess' egen telefon. Vitels mobiltelefon har et litt mer stilrent design enn X-one, og kan minne litt om Nokias 6120 Classic. Overflatene på telefonen er i hard plastikk som ser ut som børstet stål. Det får telefonen til å se langt mer eksklusiv og dyr ut enn den faktisk er.

Batteridekselet, som dekker hele telefonens bakside, er imidlertid dekket av svart matt plastikk. Fordelen med dette er at du får bedre grep om telefonen.

Solid bygget

Byggekvaliteten til Hugin er det ingenting å si på. Telefonen er godt sammenskrudd, og vi greide ikke vri en eneste knirkelyd ut av den iløpet av testperioden.

Skjermen til Hugin er nokså liten i forhold til resten av telefonen, nemlig 1,8 tommer, men større pleier ikke skjermene å være i denne prisklassen.

Et blankt plastdeksel beskytter telefonens skjerm, noe som igjen bidrar til å heve kvalitetsinntrykket av telefonen. Men i sollys og under skarpt lys innendørs gir dekselet en del irriterende reflekser.

I tillegg til snarveistaster for volum og kamera på hver sin side av telefonen, har Hugin en egen snarveistast til musikkspilleren. Dette er forøvrig de samme snarveistastene du finner hos X-one.

For blanke taster

Vi utviklet raskt et noe ambivalent forhold til Hugins taster. Skal du navigere i menyene er det ikke noe problem å treffe riktig tast. Men å skrive SMS er litt verre. Tastene er nemlig blanke og helt flate. I tillegg sitter alle tastene helt inntil hverandre.

Du kommer til stadighet borti legg på-tasten i stedet for å viske ut et tegn. Dette er slitsomt fordi du lukker meldingen og må bla deg frem i SMS-menyene før du kan fortsette å skrive.

Etter iherdig SMS-skriving skal det sies at du venner deg noe til tastene. Men vi skulle likevel ønske de var bedre merket slik at du slipper å se på tastaturet den første uken du skal bruke Hugin til å skrive SMS.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 262 000 farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter (?)
Operativsystem: Proprietært
Meny: Rutenett, 3 x 3 ikoner
Tekst: Ordbok, T9
Firmware: Ukjent

Slik vurderer vi
Ikonene er identiske til ikonene hos Chess' X-one.
Ikonene er identiske til ikonene hos Chess' X-one.
Hugin lagrer ikke SMS-kladdene dine.
Hugin lagrer ikke SMS-kladdene dine.

Gode og "gamle" menyer

Menyene til Hugin er tilnærmet identiske med menyene til X-one. De er med andre ord en like liten pryd for øyet som menyene til sistnevte.

Men, som vi også skrev om menyene til X-one: Når alt kommer til alt er funksjonalitet viktigere enn utseende, og menyene til Hugin er både oversiktlige, logiske og lette å bruke.

Det eneste vi har trøblet litt med er å skrive SMS. Når du skal ha punktum etter en setning i ordboksmodus, må du velge tegnet fra et tegnkart. Og siden punktumet ikke står som førstevalg på tegnkartet, blir det unødvendig mye trykking.

Telefonen har som nevnt ingen lagring av SMS-kladder, en funksjon du finner på så godt som alle telefoner idag. Dette er vannvittig irriterende, og ofte ringte vi heller mottakeren enn å skrive lange meldinger på nytt.

Velutstyrt ordbok

En positiv funksjon i SMS-menyene til Hugin, er at ordboken foreslår liknende ord i en rullegardinmeny lik den du finner hos Sony Ericssons telefoner. Ordboken er også svært rikt utstyrt. Passer ingen av ordene, kan du velge stave-valget, som alltid er siste alternativ i ordmenyen.

Hugin har en smart ekstrafunksjon som lar deg stille inn telefonen til å slå seg av og på igjen automatisk når du selv ønsker det. Dette er veldig praktisk hvis du for eksempel ønsker å slå av telefonen når du legger deg om natten.

Skjermen til Hugin har en oppløsning på 240 x 320 piksler og en fargedybde på 262 000 farger. Dette er de samme egenskapene som skjermen til X-one har. Skjermen fungerer greit nok til å vise bilder, men har en tendens til å gjøre bildene lysere enn de er.

Skjermen fungerer godt innendørs; den er lysskarp og klar. Å se på skjermen utendørs er litt vanskeligere på grunn av det reflekterende dekselet. Men skjermen er likevel lysskarp nok til at det ikke er vanskeligere å bruke Hugin utendørs enn andre mobiltelefoner.

Vitel Hugin   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen