Kinesiske BOE viser frem ekte QLED-skjermer
Kinesiske BOE viser frem ekte QLED-skjermer (Bilde: OLEDnet)

Kinesisk selskap har laget en «ekte» QLED-skjerm

Teknologien som i fremtiden kan gi OLED en real nesestyver.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Utviklingen av nye skjermteknologier foregår i et rivende tempo, og nå viser den kinesiske produsenten BOE frem det som fort kan bli det store nye i fremtiden, melder OLEDnet.com

Teknologien det er snakk om er QLED, og da tenker du kanskje at dette da ikke er noe nytt. Samsung bruker allerede betegnelsen om flere av sine LED-baserte TV-er. De to skjermene har mye til felles, men det er én vesentlig forskjell på de to. 

Ligner på OLED

Mens Samsung bruker et blått baklys for å få de ørsmå kvanteprikkene til å lyse, har BOE fått sine kvanteprikker til å lyse ved å tilføre strøm. Det betyr at du, på samme måte som OLED, sitter igjen med piksler som tar seg av hele prosessen selv uten å trenge et baklys.

Ifølge en av de ansatte ved BOE er grunnprinsippene hentet fra OLED-teknologien, men ved å bruke kvanteprikker i stedet for organiske dioder, får du blant annet bedre farger. Samtidig skal QLED på sikt være både billigere og bedre egnet til å produseres i store størrelser. 

Kommer neppe med det aller første 

BOE viste frem to ulike, ekte QLED-skjermer. Den ene var en fem tommer stor variant med en oppløsning på 320 x 240 piksler. Det gir en punkt-tetthet på 80 piksler per tomme. 

Den andre skjermen var noe større, 14 tommer, men med den samme punkt-tettheten. Altså snakker vi om en oppløsning på 960 x 540 piksler.

Som du ser er det et stykke til disse skjermene er oppe i samme oppløsning som LCD- og OLED-skjermer. Så det vil nok etter alle solemerker ta en god stund før ekte QLED-skjermer dukker opp i butikkhyllene. 

Likevel er det en meget interessant teknologi som BOE nå gir oss en liten smakebit på, og de er ikke alene om å jobbe med skjermer som kan utkonkurrere OLED. Sony ga oss blant annet en smakebit på noe tilsvarende under årets CES-messe, med det de kalte Micro-LED. Dette er en teknologi som også både Oculus og Apple jobber med. 

Hva er egentlig disse små kvanteprikkene? 
Her kan du lese alt du trenger å vite om quantumdots (Ekstra) »

(Kilde: OLEDnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen