Vista ett år etter

Windows Vista for bedrifter ble lansert i november 2006, og i januar 2007 for hjemmebrukere. Vi oppsummerer utviklingen så langt.

Lansering

Vista ble offisielt lansert 29. januar 2007 for hjemmebrukere. Microsoft hadde tidligere fått mye pepper for dårlig sikkerhet i Windows, og nettopp dette skulle forbedres i det nye operativsystemet.

Vi testet ut Vista noen måneder etter lanseringen, og konkluderte den gangen med at det ikke hastet med å oppgradere fra Windows XP.

Startproblemer

Vista ble plaget av en rekke barnesykdommer. En del programmer hadde problemer med å fungere under Vista, og mange mente at den endelige versjonen av Vista ble sluppet for tidlig.

I en periode like etter lansering sto problemene i kø. Dette er noen av reaksjonene etter lanseringen av Vista:

Forbedringene kommer sent, men godt

Microsoft har imidlertid i løpet av året sluppet den ene oppdateringen etter den andre og fikset en rekke problemer som Vista slet med i starten.

Dessuten ble det sluppet oppdateringer for forskjellige programmer som dermed kunne brukes under Vista, pluss at Vista fikk bedre driverstøtte, men dette tok tid.

Snart skal også neste store oppdatering for Vista, SP1, etter planen slippes med store forbedringer. Les mer om SP1 på denne, denne og denne siden. Du kan allerede nå laste ned og teste ut Vista SP1.

Leveranse-problemer

Brukere av Windows XP fikk et tilbud fra Microsoft om rimelig Vista dersom de kjøpte "Vista-klar"-PC i fjor. Denne leveransen viste seg etter hvert å svikte for mange kunder - les mer.

Omstridte funksjoner

Når et nytt system lanseres vil nye funksjoner alltid skape debatt, og Vista er ikke noe unntak.

Blant funksjoner som ikke alle likte var brukerkontokontrollen som i utgangspunktet skulle føre til økt sikkerhet. En sikkerhetsekspert mente funksjonen kunne utnyttes.

Noen mente grensesnittet Aero sløste med batteriet, noe Microsoft var uenig i.

Andre kritiserte Microsoft for å bruke ekstrafunksjonene "Extras" som et trekkplaster slik at flere brukere skulle kjøpe Vista Ultimate. Det viste seg nemlig at det tok lang tid før disse funksjonene faktisk ble levert. Microsoft fortsatte å love leveranse, og til slutt ble en av funksjonene, Windows Dreamscene, lansert.

Må vi ha Vista?

Det klassiske spørsmålet er om verden trenger en ny Windows-versjon. Windows XP holder vel fortsatt mål?

Microsoft fortsetter selvsagt å promotere Windows Vista som deres beste operativsystem noen gang. Etter press fra kundene har programvaregiganten imidlertid bestemt å utvide livet til XP, og selskapet har dermed bestemt seg for at de skal satse videre på XP. Undersøkelser viser også at XP fortsatt er populært.

Dessuten kommer en rekke aktører på banen med et ønske om å fortsette å bruke XP. Eksempelvis skal Beijing-OL droppe Vista.

Noen PC-leverandører har også bestemt seg for å tilby Nye PC-er med XP for de som ikke vil ha Vista.

Noen mener XP er like sikker som Vista, og enkelte har gått så langt som å påstå at XP er mer sikker enn Vista og at XP SP3 er dobbelt så rask som Vista SP1.

Det har vært litt frem og tilbake om Microsoft skulle utvikle en ny oppdateringspakke for XP, men det er nå klart at XP SP3 er ferdig utviklet og slippes neste år. Du kan faktisk allerede nå laste ned og installere en prøveversjon av XP SP3.

For de som ønsker noe annet enn Windows finnes det flere alternativer, eksempelvis følgende:

Fremtiden

Det er bare ett år siden Vista ble sluppet, men utviklingen av Vistas etterfølger har startet for lenge siden. Etterfølgeren har foreløpig fått kodenavnet "Windows 7" som trolig blir slankere enn dagens Windows. Ifølge planen skal Vista om noen få år gå ut på dato.

Mer informasjon

Les også mer om Vista i våre tidligere guider/oppsummeringer:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen