En stor skyvedør går til side og avslører et gigantisk infrarødt teleskop i NASAs spesielbygde jumbojet.
En stor skyvedør går til side og avslører et gigantisk infrarødt teleskop i NASAs spesielbygde jumbojet. (Bilde: NASA)

Visste du at NASA har et flyvende observatorium?

Høyt oppe i troposfæren ser astronomene klarere enn noensinne.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For å utforske de fortsatt ukjente krokene av verdensrommet trengs det generelt stadig større og skarpere øyne. Det er likevel ikke den eneste løsningen, fant den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA ut. 

I stedet for å bygge større teleskoper som så lenger, besluttet organisasjonen nemlig å heller bygge et helt observatorium langt oppe i atmosfæren.

Nå kom det selvsagt ikke på tale å sette opp et observatorium på Mount Everest, som er jordas høyeste punkt, så NASA valgte dermed å bygge det inn i et fly i stedet.

Et flyvende observatorie

Det flyvende observatoriumet deres går under navnet SOFIA og holdes i luften av en kraftig modifisert Boing 747SP Jumbojet. 

747SP kan fly raskere og lengre enn andre jumbojeter, og faktisk så høyt opp som til troposfæren. Dermed kan SOFIA passere opptil 99,8 prosent av all vanndampen som ligger i atmosfæren vår, mellom jorda og verdensrommet. Infrarøde stråler forstyrres av vanndamp, men med denne ryddet av veien kan det 17 tonn tunge og 2,5 meter lange infrarøde teleskopet om bord gi et sylskarpt og detaljert bilde av rommet. 

Til Wired forteller NASA at det flyvende observatoriumet også har andre egenskaper som et jordisk observatorie ikke kan måle seg med. Det er nemlig mobilt, noe som lar NASA reise verden rundt for å få med seg tidsbegrensede fenomener som kometer og supernovaer. Med flyets høye marsjhastighet kan de også følge objekter langs horisonten.

Kraftig teleskop

Selv om det er mobilt er det infrarøde teleskopet ti ganger så sensitivt og har tre ganger så høy oppløsning som Kuiper-teleskopet som først oppdaget Uranus' ringer, 2,6 milliarder kilometer unna jorda.

For tiden holdes SOFIA på bakken for vedlikehold, men det skal raskt på vingene igjen med 100 planlagte flyvninger bare i 2015.

 

NASA er ikke de eneste som ferdes i verdensrommet:
Midt i Oslo lages det faktisk satellitter »

(Kilde: Wired)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen