Viser frem fremtidsmobilene

Den japanske mobilaktøren KDDI har begynt å gjøre seg bemerket for sine mange banebrytende mobildesign. Selskapet startet i 2001 en egen underavdeling med fokus på eksperimentelle design, og har hyret inn en bred samling av kunstnere og designere for å gjøre jobben.

Avdelingen, kalt Au Design Project, har allerede rukket å lansere flere kjente modeller som Infobar og W11K. Nå har man trukket sløret av en ytterligere rekke med interne prototyper, som viser hva selskapets designere har i tankene for fremtidens mobiltelefoner.

Apollo er tilsynelatende den eneste av konseptmodellene fra Au som kan by på et fullt tastatur. Interessant nok bærer den to år gamle modellen store likhetstrekk med den nylig annonserte Siemens SK65, som også bruker en roterbar underside til å skjule tastaturet når det ikke er i bruk.

Telefonen ser ut til å være av det massive slaget, nærmere en håndholdt datamaskin enn en ordinær mobiltelefon. Skjermen utgjør en relativt liten del av forsiden, mens navigasjonstastene og kommandoknappene er svært store og massive i forhold til det vi er vant til.

KDDI hevder at Apollo er utformet i materialer som aldri før er brukt i en mobiltelefon. Dessverre er det ikke frigitt noen nærmere informasjon om hva dette innebærer for telefonens vekt og funksjoner.

Talby-telefonen ble designet i 2003. Den skal være en rett-frem telefon uten alskens ekstra juggel og glitter. Man har gitt den en ekstra smal og langstrakt profil for at den lett skal skli ned i lommen. Dette skal også gjøre den lettere kan henges rundt halsen som et smykke.

Det relativt store hullet i den øverste delen av telefonen gjør den lett håndgripelig, og gjør det mulig å feste telefonen til gjenstander.

Ishocoro er et av de eldre designene fra Au, og stammer fra 2002. Den spesielle telefonen gir raskt assosiasjoner til et sminkeskrin, noe som har inspirert forskjellige modeller fra blant andre Panasonic og Samsung.

Designeren bak telefonen skal imidlertid ikke være inspirert av sminkeprodusentene, men har tvert i mot tatt utgangspunkt i naturlig glattslipte steiner fra et elveløp. Denne autentiske formen skal sørge for at telefonen sklir bedre inn i brukerens naturlige omgivelser, og skal etter planen også være med på å vekke en urtrang til å gripe rundt den.

En annen prototype av god, gammel årgang er Grappa 002 fra årstallet med samme sluttsiffer. Dette er en stilren og minimalistisk telefon, utviklet i metall.

Dette er trolig en av de første prototypene med roterbar innerskjerm, som har blitt en stadig mer vanlig funksjon på dagens mobiltelefoner. Motorola har satset stort på akkurat dette konseptet i sin nye designtelefon, V80.

Legg ellers merke til den ytre skjermen til Grappa 002, som befinner seg i topplokket til telefonen. Denne gir lett oversikt over dekning, batteri og lignende informasjon - uansett hvilken vei telefonen peker.

En annen modell der man har eksperiement med en roterbar skjerm er prototypen med det beskrivende navnet Rotary, som ble utviklet i 2001.

Hovedtanken er at man skal gi brukeren større frihet i bruken av telefonen. Roterbare skjermer har da også gjort mange av dagens kameratelefoner adskillig mer brukervennlige på grunn av den store bevegelsesfriheten de gir.

Wearable er en konseptmodell som viser hvordan man kan smelte sammen PDA, mobiltelefon og andre dingser til en alt-mulig-enhet av dimensjoner.

Moderenheten er relativt stor, mens man bruker adskillig mindre dingser for de praktiske formål man måtte ha. Kommunikasjonen mellom disse skjer formodentlig trådløst, over standarder som Blåtann og WLAN.

Mens selve hovedskjermen er integrert i moderenheten, kan man bære med seg en mindre, 2-linjers skjerm på armbåndet. Også kameraet og antennen kan løsnes fra resten av komponentene og brukes som separate enheter.

Apollo 02 er på mange måter KDDIs bidrag til retrobølgen. Designeren bak denne konseptmodellen tok utgangspunkt i filmen 2001: En Romodyssé, og prøvde å se for seg hvordan en telefon på romskipet hadde sett ut. Resultatet ble en 60-talls inspirert telefon helt utenom det vanlige.

For å kunne personliggjøre telefonen ser designeren for seg at man bytter ut bokstavene på telefonens bakside. På denne måten skal man kunne sette sammen forskjellige budskap og meldinger.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen