Viser 640x480 piksler

Det siste året har vi vært vitne til en ny trend i markedet for håndholdte datamaskiner, der utviklingen til Palm-baserte enheter har skutt fart både når det kommer til maskinvare, teknologi og design, mens enheter basert på Microsofts Pocket PC platform har brakt få virkelige nyheter på bordet.

Imidlertid ble det i går klart at Pocket PC produsentene langt fra har hvilt på sine laurbær, i det Toshiba trakk sløret av en av de mest lovende Pocket PC modellene vi har sett på markedet til dags dato - Toshiba e805.

Den største nyheten ved e805 er selvsagt den 4-tommers, 480x640 pikslers VGA-skjermen. Med en oppløsning på fire ganger det vi har sett fra Pocket PC enheter til nå, og en dobbelt så høy oppløsning som det vi har sett i de beste Palm-baserte enhetene på markedet, er Toshibas enhet intet mindre enn banebrytende når det kommer til skjermløsning.

Når enheten plutselig kan vise opp til fire ganger så mye informasjon og data på skjermen som sine forgjengere, åpner dette for helt nye bruksområder og et betydelig mer oversiktlig og brukervennlig grensesnitt. Kontorapplikasjoner, såvel som spill og filmer, kan ta i bruk den høye oppløsningen til å rett og slett levere en helt annen grad av brukeropplevelse enn det som til nå har vært mulig.

Bildet fra PDA France understreker poenget. Her ser man hvordan den høyoppløselige skjermen åpner for en helt ny surfeopplevelse, der man oppnår nær den samme oversiktligheten og brukervennligheten som på en ordinær PC. Maskinvaren som gjør den usedvanlig høye oppløsningen mulig er levert av ATI, i form av en grafisk kontroller med 2 MB innebygget minne.


(Klikk for større bilde)

Det er forøvrig kun fire forskjellige Pocket PC programmer som hittil støtter den nye oppløsningen - Pocket Word, Pocket Excel, Pocket Internet Explorer og Inbox - mens andre programmer kjøres i ordinær 240x320 pikslers oppløsning. Antallet kompatible applikasjoner vil nok allikevel øke etterhvert som flere høyoppløselige Pocket PC modeller begynner å gjøre inntog på markedet.

Et annet punkt verdt å merke seg ved e805, er den usedvanlig høye lagringskapasiteten - totalt hele 196 MB med minne. Av dette er 32 MB såkalt ikke-volatilt minne, som beholder dataene selv om PDAen går tom for strøm, mens 128 MB av minnet ikke faller i denne kategorien. De siste 32 MB med minne er reservert til operativsystemet og medfølgende applikasjoner.

Minnet kan utvides ytterligere ved hjelp av ekstra minnekort i SD/MMC-format, og siden minnekortplassen i enheten er SDIO-kompatibel vil det også være mulig å legge til ekstra funksjonalitet via denne. Den nye e805-modellen kommer dessuten også med minnekortplass for CompactFlash-kort, som lar deg legge til utstyr som IBMs MicroDrive med opp til 10 GB ekstra lagringskapasitet.

Toshibas nye flaggskip står heller ikke tilbake for noen konkurrent når det kommer til teknologi. Den er for eksempel tilgjengelig med både Blåtann og Wi-Fi, alt etter kundens preferanse. Videre kommer den utstyrt med en VGA-port for tilkobling av monitorer, prosjektorer og lignende, og den kommer dessuten med en USB-vert port som lar deg bruke tastaturer, modemer og annet av PC-utstyr.

All denne funksjonaliteten kommer selvsagt til en pris, og i dette tilfellet er det hovedsakelig enhetens portabilitet det har gått ut over. Med en størrelse på 135 x 75 x 15 mm og en vekt på ikke mindre enn 193 gram, havner e805 i samme vektklasse som de tyngste og mest solide iPaq-modellene fra HP.

Prisen på rundt 6000 kroner er også rimelig avskrekkende, men er nok noe mange vil være villige til å ofre for en PDA utstyrt med VGA-skjerm. Faller du i målgruppen, kan e805 bestilles fra Toshibas hjemmeside i skrivende øyeblikk.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen