Vis legitimasjon for spill

Så langt har spillbransjen holdt selvjustis når det gjelder aldersgrenser på spill. Nå vurderer imidlertid EU at aldersgrensene skal være lovbestemte.

Etter at den europeiske spillbransjeforeningen, ELSPA, innførte PEGI-merkingen av spill, har vi i Norge forholdt oss til denne standarden. Det har imidlertid vært en løsning som har vært bygget på butikkenes egen selvjustis, og det er opp til bransjen selv å overholde aldersmerkingen. Nå har den norske bransjen fått tidsfrist fra EU på å se på en ny løsning, noe spillfolket i Norge er sterkt i mot. Leder for den norske spilleverandørforeningen (NSM), Kirsti Danielsen, vedgir at dette er en utfordring for bransjen.

- Vi har fått frist fra EU på to år til å gi et svar på hvordan vi tenker i forhold til problemstillingen, men vi har fått veldig tydelige signaler fra EU at de helt klart ønsker at aldersmerkingigen skal være nedfelt i norsk lov, og dermed vil det være ulovlig å selge spill til yngre barn enn lovsatt aldersgrense. Dette gjelder egentlig i hovedsak spill med 18-års aldersgrense, sier Kirsti Danielsen, leder for Norsk Spill- og Multimedialeverandørforening.

Høye kostnader
Lovbestemt aldersmerking er egentlig ikke noen stor utfordring, bortsett fra at det krever mye oppfølging, og ikke minst store ekstrakostnader i forhold til kontrollorgan overfor godkjenning av spill som skal ut i butikk. Merking av video og DVD etter at alderskontrollen ble lovbestemt har ført til en rekke ekstra årsverk, både hos Filmtilsynet og hos de store kjedene. Spillbransjen frykter nå at det samme kommer til å skje for dem.

Flere utfordringer
Den norske spillbransjen står overfor flere utfordringer i løpet av det kommende året. Kulturminister Trond Giske har i den nylig lanserte spillrapporten lagt inn at alle spill som blir solgt gjennom norske butikker skal avgiftsbelegges, en avgift på circa 10 kroner per spill. Disse pengene skal gå tilbake til norske firmaer som utvikler spill. Kirsti Danielsen og NSM er ikke spesielt fornøyd med forslaget.

- Vi mener dette er uhørt. Hvorfor skal leverandørene betale for utvikling av spill som vi ikke har noe med å gjøre? Skal dette kun gjelde spill solgt over disk i Norge? Prisen for sluttforbruker vil definitivt stige med mer enn 10 kroner, og mye av salget kommer da til å forsvinne til avgiftsfritt nettsalg fra utlandet. Dette er katastrofalt for hele bransjen, fortsetter Danielsen.

Musikk og film har liknende ordninger for å støtte nasjonal produksjon - hvorfor skal spillbransjen være i en særstilling, spør vi Danielsen.

- Filmbransjen vil også bort fra denne ordningen. Vi mener at dette er helt feil, både for bransjen og for sluttbrukerne, avslutter Danielsen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen