Virus inntar mobilen

For et knapt tiår siden var mobiltelefoner digre kasser med sveivehåndtak og meterlange antenner, og det var kanskje en eller to personer i den gjennomsnittlige omgangskretsen som var i besittelse av en slik enhet. I dag er mobiltelefonen allemannseie, og har i tillegg blitt proppet med funksjoner som før i tiden var forbeholdt datamaskiner.

Dette er en utvikling på både godt og vondt. Det er blant annet mye lettere å holde styr på hverdagen, ettersom man bærer rundt på både kalender, klokke og internett omtrent hele døgnet. Den negative siden av utviklingen er at mobiltelefonene har blitt mye, mye mer sårbare enn tidligere.

Fra udødelig til sårbar
Da undertegnede fikk sin første telefon var en to linjers skjerm et privelegium, som var forbeholdt de med så god råd at de kunne kjøpe de mest avanserte enhetene på markedet. Tekstmeldinger var det nyeste innenfor avansert mobilteknologi, og sist, men ikke minst: En mobiltelefon kunne ikke bli ødelagt med mindre man mistet den på sjøen eller under bussen.

I dag kommer trusselen fra en kant som for bare to år siden var helt virkelighetsfjern - nemlig virus. Virus som er i stand til å ødelegge mobiltelefonen din på et par sekunder, virus som sender tekstmeldinger til dyre betalingstjenester på den intetanende mobileierens regning, og virus som bare ligger på telefonen uten å gjøre noen synlig skade.

Majoriteten av mobilbrukerene tar virustrusselen mer eller mindre lite alvorlig, noe som er høyst forståelig. Det er ikke lenge siden antivirusprogrammer for datamaskiner ble sett på som overflødig sløsing med både penger og diskplass, en holdning som i dag ikke eksisterer - med god grunn.

Et forvarsel?
For et halvt år siden ble verdens første orm for mobiltelefoner oppdaget. Ormen het Cabir, og viste seg heldigvis å være harmløs. Cabir ble laget av en hackergruppe, som etter alt og dømme bare ville bevise at også mobiltelefoner er sårbare for angrep utenfra - ikke bare datamaskiner.

Cabir hadde en egenskap som er urovekkende, nemlig evnen til å spre seg til andre mobiltelefoner. Det lille viruset scannet nemlig konstant etter telefoner med Blåtann, og sendte seg selv til de enhetene som ble oppdaget.

Et par måneder senere ble det oppdaget et virus som skjulte seg i piratkopierte versjoner av spillet Mosquitos 2. Dette viruset sendte haugevis av meldinger til betalingstjenester mens spillet ble brukt, slik at eieren av telefonen fikk en skikkelig smell når regningen dumpet ned i posten.

Fra spøk til alvor
For noen uker siden dukket det opp et virus med navn Skulls. Dette er en trojaner skjult som et helt annet program, som angriper Series 60-telefoner. Dette viruset erstatter alle ikonene i hovedmenyen, og lammer alle funksjonene til telefonen unntatt ringefunksjonen. Man blir altså sittende med et stort og dyrt skall som kun kan brukes til å ringe med.

Skulls krever imidlertid at man laster ned og installerer det infiserte programmet manuelt, noe som i stor grad begrenser hvor mye viruset greier å spre seg.

For et par dager siden dukket imidlertid storebroren til Skulls opp. Denne versjonen har det originale navnet Skulls.B, og har både egenskapene til Skulls og Cabir - evnen til å spre seg via Blåtann. Det er plutselig all grunn til å innføre noen forholdsregler. Et antivirus-program er en bra start.

Antivirus for mobiltelefonen
Det finske firmaet F-Secure er blant de som tar virustrusselen mot mobiltelefoner alvorlig, og har utviklet programmet Mobile Anti-Virus, som fungerer på Series 60-telefoner. Programmet kan lastes ned fra hjemmesiden til F-Secure, og kan brukes gratis i 30 dager.

På F-Secures hjemmesider finnes det også oppskrifter på hvordan man blir kvitt de forskjellige virusene når man først har fått dem.

Nylig kastet et annet selskap seg inn i krigen mot mobilvirus. Trend Micro Mobile Security kan brukes gratis i hele seks måneder, og inneholder et spamfilter i tillegg til vanlig virusbeskyttelse. Mobile Security kan brukes både i Symbian-telefoner og enheter med Windows Mobile 2003.

Det er ingen som vet hvordan fremtidens mobilvirus ser ut, men det vil bli stadig flere av dem, det er sikkert. Kanskje står vi overfor den samme utviklingen som i sin tid skremte pc-eiere verden over.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen