Virus i nytt Symbian-spill

SymbianOS har den siste tiden blitt det definitive operativsystemet for smarttelefoner. Medaljen har imidlertid sin bakside. Etterhvert som platformen har vokst i popularitet, har den også pekt seg ut som et meget attraktivt mål for hackere og virusforfattere.

Det er kun to måneder siden det første viruset for SymbianOS dukket opp. Nå opplever platformen også sin første trojaner. Dette er et fiendtlig program som kamuflerer seg i en vanlig applikasjon. Trojanere har lenge vært et problem på PC-en, men dette er første gang vi ser dem på mobilen.

Trojaneren ligger skjult inne i en piratkopi av spillet Mosquito v2.0, som er å finne på en rekke warez og piratsider på nettet. Så snart man laster ned og kjører spillet vil trojaneren begynne å kjøre i bakgrunnen.

Programmet sender ut flerfoldige tekstmeldinger til forskjellige betalingstjenester når man spiller. Ifølge Infosync sendes meldinger til forskjellige britiske nummer som koster fra 15-20 kr stykket.

"Symbians operativsystem er det mest populære i Europa og hackere går for de største målene", forteller analytikeren Rachel Lashford til Vunet.com. "Hackere kan bruke den samme koden som blir brukt på PC-er på Symbian-telefoner - de mest avanserte telefonene er åpen for denne typen koding".

Er man smittet vil man finne at det fiendtlige programmet har lagt seg i mappen \system\apps\Mosquitos\Mosquitos.app. Programmet vil kun fungere på telefoner med Series 60-grensesnitt - eksempelvis Nokia 3650, 6600, 7610, N-Gage, N-Gage QD og Siemens SX1.

Om man ønsker å sikre telefonen mot virus og farlige programmer kan man kjøpe et antivirus-program for SymbianOS. Simworks har allerede lansert et program som kan brukes til å scanne etter virus på telefonen. Det kan kjøpes på Handango i versjon for både UIQ og Series 60.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen