Virtuelle taster

Dagens mobile enheter har kommet langt på en rekke områder, men når det kommer til å skrive inn tekst kan man si at utviklingen praktisk talt har stått stille. Mens håndholdte og mobiltelefoner etterhvert har blitt praktiske nok til å kunne skrive inn korte setninger uten for mye bry, er det fremdeles en håpløs oppgave å føre inn større mengder med tekst.

Kreative løsninger har riktignok kommet på løpende bånd. Ordlisten har gjort hverdagen enklere for de ivrigste tasterene, de krøllbare tastaturene har gjort det mulig å ta med seg et tilnærmet fullstørrelses tastatur mens du er på farten og alternative tegnsett som Grafitti har bidratt til å øke skrivehastigheten med pekepenn.

Til tross for disse hyppige innovasjonene, har man enda ikke kommet til et punkt hvor man raskt og enkelt kan skrive inn store mengder med tekst, uten at det går ut over portabiliteten. Dette er i ferd med å bli et stadig større problem, siden dataintensive bruksområder som e-post og chatting etterhvert har gjort sin inntreden i mobiltelefonens og PDAens verden.

Nå kan imidlertid en skikkelig løsning være på vei, i form av et helt nytt og banebrytende konsept kjent som det projiserte tastaturet. Istedenfor å måtte drasse på et fysisk tastatur, projiserer man her et virtuelt qwerty-tastatur med laserlys på flaten foran enheten. Skriving foregår som på et helt vanlig tastatur, mens en bildesensor inni enheten følger med på fingerbevegelsene dine og oversetter dem til tastetrykk.

For at dette skal fungere i praksis, kreves det at sensoren skal kunne se fingerbevegelsene i tre dimensjoner. Dette oppnås ved at man måler hvor lang tid det tar fra lysstråler sendes ut fra enheten og reflekteres tilbake til hver enkelt piksel på sensoren, slik at man på denne måten kan tegne et tredimensjonalt kart med dybde-koordinater for omgivelsene foran sensoren.

Den spesielle teknikken kan godt sammenlignes med en radar, men bruker altså infrarøde lysstråler fremfor sistnevntes radiobølger. De beste brikkene på markedet skal klare å hente inn over 50 målinger i sekundet på denne måten, uten at dette skal stille større krav til maskinvaren enn at de skal kunne brukes i både mobiltelefoner og håndholdte datamaskiner.

Programvaren som oversetter fingerbevegelsene til tastetrykk, skal også være av den batteri og prosessor-vennlige sorten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen