Virtuell infrastruktur i tiden fremover

Annonsør­innhold
Les hele saken »
(For an english version of this feature, please visit Tom's Hardware Guide).


VMWorld 2005 på Mandalay Bay i LV

Vi er sikre på at de fleste av dere kjenner til virtualisering, og det kan tenkes at dere har store virtuelle datasentraler i produksjon allerede. For nybegynnerne kan det være en idé å ta en kjapp titt her før dere leser videre, siden denne artikkelen inneholder avansert terminologi om virtualisering. HWB.no har også et par artikler om virtualisering, som du finner her (lenke til del 1 av 2).

Virtualisering av datasystemer har vært i bruk lenge på stormaskiner, men det har vært upraktisk på mindre systemer ytelseflaskehalser. De siste 10 årene har imidlertid ytelsen økt så kraftig (Moores lov gjelder enda), at vi nå har gode plattformer å kjøre virtuelle systemer på.

Det finnes noen ulike plattformer tilgjengelig å virtualisere med:

a) Åpen kildekode prosjektet XEN. Dette støtter kun operativsystemer som støtter XEN ’virtuell hardware’. Vi kjenner bare til noen få Linux-baserte operativsystemer som støttes så langt.

b) Microsoft Virtual Server 2005 som hovedsakelig er virtualisering på toppen av Windows Server. Virtual Server 2005 R2 slippes allerede denne høsten med blant annet VMotion-liknende funksjoner som tar i bruk cluster-funksjonene som allerede ligger i Windows Server.

c) VMWare, som har produkter for virtualisering på topp av Windows/Linux med VMWare Workstation og GSX server-produktene. De har også ESX-server som benytter et spesielt Red Hat-basert operativsystem. Dette gir vesentlig bedre ytelse ved å kjøre Virtuelle Maskiner (VM-er) "nærmere maskinvaren" enn produktene som kjører på toppen av et annet operativsystem. ESX-server har også mye mer avanserte funksjoner som V-Motion, som for eksempel kan gi VM-er høyere oppetid en den fysiske maskinvaren de kjører på. Dette er mulig ved å flytte VM-ene mellom fysiske ESX-maskiner i sanntid.

Denne artikkelen vil fokusere på og gå i dybden på ESX-server og andre VMWare-produkter. Grunnen er at de er kommet lengst i utviklingen så langt i forhold til de andre variantene vi har nevnt her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen