Virtualisering på HP-servere

Alternativ tekst mangler

Maskinvarevirtualisering med HP VPAR

Virtualisering er tilgjengelig på en rekke forskjellige måter. Den vanlige formen på x86-plattformen er at man gjerne virtualiserer gjennom en applikasjon som legges på topp - eksempelvis VMware, Xen, Virtuozzo eller Virtual PC. Dette har vært vanlig praksis uansett om man har bygget maskinen selv eller kjøpt en anerkjent merkeserver.

De største serverleverandørene har imidlertid også bygget sin egen form for virtualisering, som gjerne er knyttet opp i mot et selvutviklet operativsystem.

Hos Sun tilbyr man applikasjonsvirtualisering ved hjelp av såkalte "Containers", der man avgrenser applikasjonene til sin egen lille, låste verden med lokal konfigurasjon av nødvendige OS-innstillinger. Dette er bygget inn direkte i operativsystemet Solaris (også utviklet av Sun). FreeBSD har en lignende variant som heter "jail" og som forståelig nok ikke er like brukervennlig med tanke på konfigurasjon.

IBM har også utviklet sitt eget operativsystem, AIX. "Big Blue" var den første som begynte å eksperimentere med virtualisering i sin tid på 60-tallet og utviklet sin egen teknikk, spesielt beregnet på stormaskin. I dag leverer selskapet bokser med hardwarevirtualisering med støtte både for AIX og Linux.

Dersom du vil ha mer bakgrunn om emnet virtualisering anbefales denne artikkelserien:

Andre artikler om virtualisering:
Prøv også vårt søk for andre artikler relatert til emnet virtualisering:

Hewlett-Packard er en av de virkelig store leverandørene på servere og kniver side om side med Dell, IBM og Sun om kundene. Selskapet har i stor grad adoptert x86-arkitekturen, representerer selve kjernen i Itanium-miljøet, men utvikler også sitt eget operativsystem med virtualiseringsegenskaper.

Det er de tyngre serverseriene (HP 9000) til HP som har støttet virtualisering. I løpet av det siste året har imidlertid også lettvektere i Integrity-serien fått støtte for virtualisering gjennom HP-UX og såkalte vPar.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen