Virtualisering mindre energieffektivt?

Kjører hypervisoren alltid på
Kjører hypervisoren alltid på "full spiker"?

Det er stort fokus på "green computing" – til en viss grad på grunn av miljøet, men kanskje vel så mye fordi energi koster penger. I tillegg fylles datasenterene opp over hele verden, noe som gir høyere priser, krever høyere kjøleeffekt og til syvende og sist mer energi.

For å beregne det totale effektforbruket til en server kan man først se på serverens eget effektforbruk og legge til samme tall multiplisert med 1,7, for å regne inn effekt til kjøling. 

De siste årene har virtualisering blitt utropt som en sikker vinner når det gjelder å utnytte systemene bedre. Rent teknisk har man nok helt sikkert rett, siden en standard x86-server gjerne bruker bare 5-10 prosent av de samlede ressursene og et panger innimellom når topper opp på 50-70 prosent.

Med virtualisering kan man legge flere operativsystemer på samme jern og la serverressursene "flyte" mellom de forskjellige virtuelle maskinene. Dette er spesielt perfekt for applikasjoner som oppfører seg forskjellig – webserveren er kanskje mest aktiv på dagtid, mens rapportgenereringen på ERP-systemet foregår om natten.

I definisjonen "ressurser" har man også til tider tatt med energiutnyttelse. I ukens utgave av Network World setter man imidlertid spørsmålstegn til hvorvidt virtualiseringen faktisk er tilstrekkelig energieffektiv.

Ifølge tester skal imidlertid hverken Microsofts Virtual Server, VMware (ESX 3.x) eller Xen tillate at maskinvaren benytter funksjonalitet for energibesparing, eksempelvis å justere ned CPU-frekvensen når belastingen minker.

Vi har fortsatt til gode å se tallgrunnlaget for disse påstandene, men konsekvensen kan være ganske oppsiktsvekkende dersom de mest kjente hypervisorene faktisk er mindre energieffektive enn å kjøre operativsystemet "rett på jernet".

I verste fall kan dermed én fysisk server med én virtuell maskin kreve mer ressurser enn tilsvarende system "rett på jernet" – til tross for at VM-en kun har blitt tildelt 20 prosent av systemressursene på det respektive jernet.

Rent teknisk utnyttelsesmessig er det liten tvil om av virtualisering faktisk gjør noe for IT-avdelingen. I hvor stor grad det fører til at effektforbruket synker like mye som det egentlig burde, er kanskje en sannhet med modifikasjoner.

(Kilde: Network World)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen