Virtual Server fra Microsoft

Microsoft kommer neste uke til å lansere en konkurrent til VMware, som gjør at man kan kjøre flere samtidige virtuelle servere på én og samme maskin. Den billigste versjonen vil trolig koste ca. 500 amerikanske dollar og støtte opptil 4 prosessorer. "Enterprise Edition" vil nok ligge rundt 1000 dollar, men gir støtte for opptil 32 prosessorer. Det er ingen begrensning på hvor mange virtuelle servere man kan kjøre per CPU.

Denne server-versjonen skulle egentlig ha blitt introdusert i fjor, men ble utsatt til midten av 2004 fordi det oppsto visse tekniske spørsmål. Det er definitivt ingen smal sak å utvikle en slik applikasjon som skal ha støtte for et større antall operativsystemer og dele hardware-ressursene på serveren uten konflikter. På toppen av dette har man ytelsesaspektet. En virtuell server vil sjelden eller aldri gi samme ytelse som en dedikert maskin (tilsvarende hardware), men vil som oftest gi et tilfredsstillende resultat avhengig av hvilke krav man har.

Et mulig bruksområde for hjemmebrukere kan være å kjøre Linux og Windows på samme maskin, der sistenevnte brukes som desktop og Linux-distroen brukes som webserver, databaseserver, utviklingssystem, etc.

Ifølge en artikkel på CRN er ikke VMware spesielt bekymret for at Microsoft skal kapre markedsandeler med Virtual Server 2005. Microsoft sitt produkt vil definitivt gi kundene flere mulige valg, men VMWare vil nok fortsatt betraktes som den mest stabile tungvekteren i dette segmentet.

I denne første versjonen kommer applikasjonen til å kreve at operativsystemet kjører i 32-bits modus. Dette betyr at man kan bruke både Pentium 4, EM64T og AMD64, men man får ikke utnyttet mulighetene i de to sistenevnte. Støtte for 64-bits operativsystemer er fortsatt under utvikling. Det er fortsatt ikke kjent hvorvidt det vil komme en versjon for Itanium.

(Kilder: CRN, Microsoft)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen