Vinterland

Ensom innvandrer i nord.

Selv om du har gått på den norske filmskolen er det slettes ingen selvfølge at du får lov til å lage film. Regissør Hisham Zaman er en av de som har klart å ta det siste skrittet fra elev til filmskaper, noe han beviste med kortfilmen "Bawke". Nå er han tilbake med en noe forlenget novellefilm, eller en litt for kort langfilm, som likevel har akkurat passe lengde.

Giftermål via video

Den irakiske innvandreren Renas (Raouf Saraj) lever et ganske så ensformig liv oppe i det kalde nord. Det mest spennende som skjer i livet hans er at den røde telefonkiosken, som står rett utenfor huset hans, stadig blir oppringt av familiemedlemmer fra moderlandet.

Når vi først møter Renas får han bekreftet at bryllupsvideoen han har fått tilsendt ifra Irak, der en brud gifter seg med et bilde av ham, er godt nok til å skaffe bruden oppholdstillatelse. Renas er selvsagt full av forventninger, og snakker konstant med arbeidskolleger og venner om hvordan livet hans nå skal bli bedre.

Da han reiser til flyplassen blir han dog noe overrasket da han får se sin usette brud. Kan dette virkelig være kvinnen han har gått og ventet på?

Gode karakterer, men er det en film?

Å oppdage at ingen av skuespillerne i "Vinterland" har stått foran et kamera før kan overraske de fleste. Ikke bare er skuespillet bra, det føles faktisk helt naturlig. Og da denne historien først og fremst er en personskildring er det også livsviktig for filmen at skuespillet er så bra som det er.

"Vinterland" er filmteknisk veldig bra.

Historien høres kanskje ikke så veldig interessant ut, men overraskende nok er historien langt ifra kjedelig, slik mange filmer av denne typen har en tendens til å bli. Det hadde vært den miste kunsten i verden for Zaman å klippe "Vinterland", med sine et par og femti minutter, over langfilmsgrensen, men han skal ha all honnør for å ha unngått nettopp dette.

Rent filmteknisk sett er også filmen av god kvalitet, og den presterer å imponere uten å ty til kjapp klipping og avanserte kamerabevegelser. "Vinterland" ligger på et mye mer jordnært nivå, og kan ofte holde samme bilde lenge. Da er det ekstra viktig å ha noe interessant å fylle det bildet med, for menn som sitter på benker og stirrer ut i luften i fem minutter finnes det alt for mye av i europeisk film. Zaman har klart å styre unna benkestirre-grøfta.

Konklusjon

Samlet sett er "Vinterland" en film som lykkes godt med det den prøver på, og presterer å skildre noen levende karakterer du får et godt forhold til. Filmen får dog trekk for et noe uinteressant plot, men så er da ikke heller ikke "Vinterland" en spenningsfilm.

Vinterland

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen