Test

Vinterkrigen

For de av oss som har fulgt med i historietimene på skolen vil spørsmål vedrørende vinterkrigen være en lett match i hvilken som helst runde med Trivial Pursuit. Men en gjenoppfriskning er sjelden å forakte:

Filmen finnes i en forlenget versjon for TV, bestående av fem episoder og hver med en lengde på 50 minutter. Den er blitt vist på finsk TV to ganger tidligere (1991 og 1999) og er planlagt satt opp for en tredje visning våren 2009.
Filmen finnes i en forlenget versjon for TV, bestående av fem episoder og hver med en lengde på 50 minutter. Den er blitt vist på finsk TV to ganger tidligere (1991 og 1999) og er planlagt satt opp for en tredje visning våren 2009.

Vinterkrigen brøt ut 30. november 1939 da sovjetiske styrker angrep Finland, bare noen måneder etter utbruddet av den andre verdenskrig. Angrepet ble fordømt av den øvrige siviliserte verden, noe som førte til at sovjeterne ble kastet ut fra Folkeforbundet. Årsaken til angrepet var at Stalin ønsket at Finland skulle avstå landområder slik at de lettere kunne sikre Leningrad om de skulle bli trukket inn i krigen mellom Hitler og Frankrike/Storbritannia.

Krigen pågikk frem til 13. mars 1940, og selv om den Røde Armé var tre ganger så mektig forsvarte finnene seg innbitt. Dette vekket frustrasjon blant Stalin og hans menn samtidig som Finland oppnådde beundring i andre land. Flere nordmenn reiste over grensen for å hjelpe finnene, deriblant Max Manus. Det som møtte dem var den kaldeste vinteren i manns minne og umenneskelige forhold.

Brødre i krig

30. november 1989, 50 år etter at sovjetiske bombefly fløy inn over de finske byer, hadde filmen "Vinterkrigen" (på finsk "Talvisota") urpremiere hjemme i Finland. Den er tilegnet de finner som kjempet for sitt fedreland og er basert på Antti Tuuris roman ved samme navn. Handlingen kretser omkring et finsk infanteriregiment, Jr23, hvor mennene er satt til å forsvare sin post mot invaderende sovjetere for enhver pris. Vi følger blant annet to brødre som er blant de menn som må bryte opp fra sine hjem og sine kjære for å kjempe mot den røde trussel.

Resultatet er blitt en krigsfilm som virkelig står frem som en av de mest realistiske, utilslørte og ubarmhjertige krigsskildringer som er festet til filmrullen.

Skremmende realistisk

Per 2006 er "Vinterkrigen" fremdeles den dyreste filmen fra Finland, og det merkes i omtrent hver bidige scene. Realismen er enorm der man i størst mulig grad har benyttet genuine krigskjøretøy og artilleri, kun ved enkelte tilfeller har man brukt kopier. Dette har ført til at man helt og holdent trekkes inn mellom rammene filmen legger og det understrekes ytterligere gjennom slagscenene.

For er det noe regissør Pekka Parikka har skapt så er det krigssekvenser som nærmest tar pusten fra deg. Hvorvidt han fikk tillatelse til å gjøre slutt på så mange trær som han her gjør vites ikke, men man kan jo håpe Parikka ikke fikk naturvernsorganisasjoner på nakken. For her faller bomber og granater som regndråper mens de legger skogsområder øde.

Den kanskje største realismen er den man møter ute på slagmarken. Mennesker slites i stykker av eksplosjoner, kuler gjennomborer kropper og forstanden er nær ved å briste for enkelte. Kamera er i enkelte krigsscener håndholdt, noe som øker følelsen av tilstedeværelse og gir den ekstra dokumentarisk form. Det hele fremstår så virkelig at man nesten lurer på om man her har pusset opp opptak gjort den gangen i 1939.

Fri for klisjeer

Skuespillerne gjør her en flott jobb de tre timene filmen varer. Selv om det riktignok begynner tregt og man får følelsen av å se det beryktede finske fjernsynsteater takket være overspill, virker det som man finner passformen etter hvert. Skuespillerne makter her å skape karakterer man føler man blir kjent med og føler sympati for, og når enkelte begynner å stupe for de sovjetiske kuler så kjennes det ekstra hardt.

Et annet grep "Vinterkrigen" skal ha stort pluss for er at man ikke dynker filmen i klisjeer og sødmefylte scener hvor en soldat ligger i armene på en annen mens livet ebber ut og han hvisker sine siste ord før det hele er over. Den fremstår gripende uten å være sentimental, og musikken er holdt på et minimum. Som regel sniker orkestreringen seg inn først etter at slaget er over eller når sentrale skikkelser er falt.

Varme og humor

Da finnene forsvarte sitt land mot kommunismen, gikk det over 100 dager med hard krigføring før fredsavtalen ble underskrevet 13. mars 1940. Filmversjonen skildrer disse dagene mesterlig der vi gradvis ser hvordan oppholdet på slagmarken setter sitt preg på mennene. Igjen skyldes det godt skuespill, men de som er ansvarlig for kulisser, kostymer og sminke har sin del av æren for at dette er blitt en film så fjernt fra romantisering av krig som man kan komme.

I en film som "Vinterkrigen" er det viktig at man midt mellom all elendigheten og krigføringen bryter det opp med noen små avbrekk slik at man får fordøyd inntrykkene man akkurat er blitt utsatt for. Her har man lagt inn små scener preget av varme og lun humor som understreker samholdet mellom mennene samtidig som man holder fokuset på selve historien.

Konklusjon

I klassisk krigsfilm-tradisjon varer "Vinterkrigen" litt over tre timer. For noen kan det sikkert være en prøvelse å skulle sette seg ned med en produksjon av et slikt kaliber, men så velskrevet, velspilt og velkomponert som "Vinterkrigen" jo er går timene unna uten at man legger merke til det. "Vinterkrigen" er utvilsomt helt på høyde med hva Hollywood kan vise til, og den vil stå tidens tann i lang tid fremover som en av de mest realistiske og usminkede krigsskildringer gjennom tidene.

Vinterkrigen   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen