Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Es sarawuth/Shutterstock.com)

Vindunderstoffet grafén kan gi superealistiske hologram-skjermer

Forskere har funnet enda et spennende bruksområdet for grafén.

Knapt noe stoff har blitt så grundig omtalt som grafén, det atomtynne og karbonbaserte materialet som blant annet er blitt utropt til arvtakeren til silisium. Stoffet har allerede fått svært mange potensielle bruksområder, og nå har enda en spennende anvendelse dukket opp, nemlig «hologram-skjermer».

Det er forskere ved Swinburne University of Technology i Australia som nå har oppdaget bemerkelsesverdige måter å utnytte de optiske egenskapene til grafén på. Forskerne redegjør for funnene i en artikkel på nettstedet The Conversation, og alle detaljene finnes i et eget forskningsdokument.

Gir «flytende» 3D-skjermer

De tekniske detaljene er kompliserte, men det forskerne i korte trekk gjorde var å bruke grafén til å lage ørsmå «piksler» på nanostørrelse. Dette gjorde de ved hjelp av en såkalt femtosekundlaser, det vil si en laser som avfyrer særdeles korte laserpulser.

Grafén kan brukes til så mangt.
Grafén kan brukes til så mangt. Foto: nobeastsofierce/Shutterstock.com

Disse «pikslene» hadde den egenskapen at de lot forskerne manipulere den såkalte brytningsindeksen på en helt annen måte enn tidligere. Brytningsindeksen er en måleenhet for evnen et materiale har til å lede lys. Jo mindre disse pikslene er, jo større blir vinkelen på avbøyningen av lyset, ifølge forskerne.

De nanostore pikslene som forskerne fremstilte er dermed i stand til å produsere en rekke, spennende, optiske effekter. Én av disse er muligheten til å lage det forskerne omtaler som «flytende» 3D-skjermer som kan vise tredimensjonale bilder man kan se uten briller og med bred innsynsvinkel.

Mange muligheter

Takket være de ørsmå pikslene kan man lage skjermer med høy oppløsning og dermed høy realisme. Forskerne kaller skjermene holografiske, men det er litt uklart hvorvidt det dreier seg om bilder man kan de fra alle vinkler, som gjerne er det man forbinder med hologrammer.

Uansett beskriver forskerne teknikken som et stort gjennombrudd med mange muligheter. Blant annet skal teknologien egne seg for små skjermer på for eksempel mobiltelefoner eller smartklokker, og kan både få bruksområder innen underholdning og på mange andre områder. Løsningen skal også være svært skalérbar.

Som alltid med eksperimentell teknologi gjenstår det nok imidlertid en god del arbeid før teknologien blir anvendelig, så det er antakelig en god stund til vi får se den i aksjon. Om du har lyst til å fordype deg i de mange tekniske detaljene rundt teknologien kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet.

Andre jobber også med hologram-teknologi: Denne skjermen skal gi vanlige forbrukere «ekte» hologrammer »

(Via  Phys.Org, ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen