Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: OPIS Zagreb/Shutterstock.com)

Har utviklet vinduer som kan skifte farge

Universitet har funnet et nytt bruksområde for nanopartiker.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vinduer er kanskje ikke det vi hører mest om når det gjelder teknologisk utvikling, men også på dette punktet gjøres det spennende fremskritt. Nå har forskere funnet ut hvordan man relativt enkelt kan lage vinduer som skifter farge, og dermed muligens bruke dem som en slags «skjermer».

Den nye forskningen fant sted ved Rice University og innebærer å bruke såkalte nanopartikler, altså ekstremt små partikler, til å manipulere lyset i glasset.

Paret gullpartikler

Løsningen baserer seg på den samme teknikken som er blitt brukt i lang tid for å fremstille farget glass ved hjelp av gullpartikler, men er i motsetning til den gammeldagse teknikken i stand til å produsere mange ulike, presise farger.

Bildet viser hvordan to og to partikler pares.
Bildet viser hvordan to og to partikler pares. Foto: Rice University

Som alltid med eksperimentelle konsepter er de tekniske detaljene ganske avanserte, men det forskerne ved Rice University i korte trekk gjorde var å opprette noe de kalte elektrokjemiske «broer» mellom gullpartikler som var belagt med sølv.

Disse broene ble opprettet ved å tilføre en elektrisk spenning til partiklene, og ble brutt opp igjen ved å reversere spenningen. Ved å variere denne «paringsprosessen» var partiklene i stand til å absorbere og spre lys med mange ulike bølgelengder, og dermed produsere ulike farger på kommando.

Velegnet til skjermer

I tillegg til å legge til rette for vinduer som skifter farge, ser forskerne også ut til å antyde at løsningen potensielt kan benyttes som en slags skjermteknologi, noe gullpartiklene skal være godt egnet til.

– Nanopartikler av gull er spesielt attraktivt for skjermer. Avhengig av formen på partiklene kan de produsere flere forskjellige, spesifikke farger. De er også ekstremt stabile, og selv om gull er dyrt trenger man svært lite for å produsere svært sterke farger, sa professor ved Rice University Stanley C. Moore i forbindelse med saken.

Hvorvidt det refereres til skjermteknologi i vanlig forstand er imidlertid høyst uvisst, og uansett er løsningen ennå bare på et tidlig prototypestadium. For de tekniske detaljene kan du sjekke ut hele forskningsdokumentet.

Nå har forskere utviklet skjermteknologi som bruker ekstremt lite strøm: Den kan gi mobilene svært lang batteritid »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen