Det ser ut som science fiction, men prosjektet med den rullende antimine-ballen er høyst virkelig. (Bilde: Callum Cooper / Vimeo)

Vinddrevet ball skal rydde landminer

Afghansk designer vil bekjempe miner med bambusrør og gummi.

Landminer er en styggedom som har kostet mange uskyldige mennesker liv og lemmer. Opprydding av elendigheten koster både mye tid og ressurser, men her er en oppfinnelse som både er billig og enkel i bruk.

Mine Kafon er navnet på en rullende ball som bare trenger en liten dytt, før vinden tar seg av resten og fører ballen over et minefelt. Deretter kan den ta seg av opptil fire eksplosjoner, slik at uskyldige ben slipper å gjøre det.

Utrolig billig

Den bisarre, rullende ballen er skapt av den afghanske designeren Massoud Hassani, og består av en kjerne med haugevis av bambusrør stikkende ut. På enden av rørene er det et flatt stykke med gummi, som gjør at landminer detonerer når de treffer bakken.

Kjernen er av plast, og inneholder en GPS-sporer, som tar opp hvilke områder ballen beveger seg på. Materialene er alle masseproduserte og billige, og kostnaden for én Mine Kafon er på skarve 40 dollar (230 kroner). Dette er mye billigere enn konvensjonell minerydding.

De billige delene gjør det også rimelig å reparere ballen eller bytte ut deler. Alt Mine Kafon ellers trenger er som nevnt en dytt, og en vindfull dag.

Les mer om prosjektet på Massoud Hassanis blogg.

Se teasertraileren til en kommende dokumentarfilm om Massoud Hassani på Vimeo:


(Kilder: Massoud Hassani, Vimeo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen