Ville ikke offentliggjøre mobilundersøkelse

Undersøkelsen ble gjennomført i 2003 i forbindelse med at kongressen skulle innføre en lov som forbød bruk av håndholdt mobiltelefon under bilkjøring.

Fylleprat
Undersøkelsen viser angivelig at det er like farlig å snakke i mobiltelefonen mens man kjører bil, som det er å kjøre med en promille på 0,8 (promillegrensen i USA). Undersøkelsen viste også at det ikke var noen hjelp i å bruke håndfri. Det er samtalen i seg selv som distraherer føreren, hevder Nasjonale Trafikksikkerhetsmyndigheter (NHTSA), som står bak undersøkelsen.

Dokumentene ble først frigitt etter påtrykk fra ”Public Citizen”, som er en gruppe advokater som jobber med forbrukersaker, skriver V3 (tidligere vnunet.com).

Gruppen ”Center for Auto Safety” anklager nå myndighetene for å ha holdt tilbake informasjon som kunne ha reddet liv.

Politiske årsaker
Forskere ved NHTSA skal i 2003 ha bedt om å få gjennomføre en utvidet undersøkelse. Daværende leder for NHTSA, Dr. Jeffrey Runge, sier til New York Times at dette ble avslått av politiske årsaker. NHTSA ønsket ikke å provosere kongressen, sier Runge.

Også andre undersøkelser viser økt fare for trafikkulykker ved bruk av mobiltelefon kombinert med håndfrisett. Lenkene under peker til eldre artikler om tilsvarende undersøkelser. Enkelte av disse er så gamle at de kanskje ikke vises riktig i din nettleser.


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen