Anmeldelse
Kevin Costner i Open Range.

Vill vest i HD

Boss og Charley leder en liten gruppe med kvegdrivere i den amerikanske ville vesten mot slutten av 1800-tallet. Gruppen beveger seg fra sted til sted på jakt etter nye, friske beiteområder til dyrene – men én dag møter de på den uvennlige og mektige landbaronen Baxter som holder den lille byen Harmonville i et jerngrep. Baxter hater frie kvegdrivere og en konflikt bygger seg opp mellom de to grupperingene.

Open Range er en skikkelig tradisjonell western som er regissert av Kevin Costner – som også spiller en av hovedrollene sammen med veteranen Robert Duvall. I andre roller finner vi Michael Gambon som Baxter og Annette Bening som Sue Barlow. Filmen er basert på boka The Open Range Men av Lauran Paine fra 1990, og gjorde det meget godt på kino verden over.

Klassisk western

Open Range lykkes først og fremst med å bringe frem en god, gammeldags stemning. Westernsjangeren er blant de eldste fiksjonelle filmsjangrene, og det er godt å se at tradisjonen lever videre med en kvalitetsfilm som dette. Her får vi episk filmmusikk, vakre landskaper, prototypisk westernby, menn med cowboyhatter og shoot-outs. Godt mot ondt, heroisk mot tarvelighet og så videre. Filmen er på alle måter klassisk og godt gjennomarbeidet.

Som en vanlig underholdningsfilm lykkes Open Range også med sin elegante struktur. Michael Gambon som sjefsskurken Baxter frembringer alle de nødvendige antipatier hos tilskuerne, mens de godlynte og rettferdige kvegdriverne i Costner og Duvalls skikkelser symboliserer våre egne moralske preferanser. Birollene i form av Mose (Abraham Benrubi) og Button (Diego Luna), samt hunden Tig, bygger ytterligere opp vår sympati for kvegdriverne, noe som utnyttes senere i filmen når urettferdighet inntreffer.

Troverdig, men skiller seg ikke ut

Filmen er troverdig på de fleste områder, med mulig unntak av at skurkene blir for ensporede slemme og motbydelige, men hvem vet – kanskje mange var så drittsekker i Den ville vesten? Skuespillet er fremragende utført, og det som kanskje er noe av det viktigste – skytescenene og det store oppgjøret er glimrende fremstilt og iscenesatt. Tempo og utføring er en smule nedtonet, noe som bare styrker det endelige resultatet på grunn av økt realisme og troverdighet.

Likevel går Open Range litt i glemmeboka etter endt visning. Den er godt gjennomarbeidet på alle nivåer, men tilbyr likevel ikke noe genuint nytt eller spesielt som virkelig henger igjen etter endt visning. Nå skal riktignok ikke dette være et krav til alle mulige filmer – noen ganger skal film bare fungere som en måte å slappe av på i en ellers slitsom hverdag. I så måte gjør Open Range en god jobb, selv om den ikke skiller seg nevneverdig ut fra den store massen med westernfilmer vi har sett opp gjennom årene.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Open Range er en anstendig westernfilm med sterke skuespillerprestasjoner, flott atmosfære og gode actionscener. Selv om filmen er strålende gjennomført på alle måter, setter den ikke det store inntrykket etter endt visning. Uansett kommer filmen temmelig godt ut av det som ren underholdning.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen