Vil vise Linux-muskler

Det er gruppen Open Source Development Labs (OSDL) som står bak tiltaket.

OSDL opprettet i dag en ny arbeidsgruppe som kaller seg Mobile Linux Initiative (MLI), som skal konsentrere seg om å få flere mobilprodusenter til å putte Linux inn i telefonene sine. Med seg på laget har de Motorola, MontaVista Software og norske Trolltech, for å nevne noen.

OSDL var en pådriver bak å få Linux inn i nettverksinfrastruktur i telekombransjen. Nå mener de at de skal klare å sjarmere flere mobilprodusenter til å bruke Linux som operativsystem i sine telefoner.

MLI vil gjøre smarttelefoner både raskere og snillere mot batteriet. De skal utvikle en Linux-kjerne som både bruker mindre strøm og som utnytter mobiltelefonens prosessor på en bedre måte.

Stort i Japan
I dag er det Symbian OS, som vi først og fremst finner i Nokia-telefoner, som har den største delen av markedet for mobile operativsystemer. Windows Mobile er også en stor aktør.

I første kvartal i år, ble 76 prosent av alle smarttelefoner levert med Symbian OS, mens nærmere fem prosent brukte Windows Mobile. Linux på sin side hadde nærmere 14 prosent av markedet, men i følge analyseselskapet Gartner skyldes dette at japanske NTT DoCoMo benytter Linux i mange av sine telefoner. Disse kan ikke brukes utenfor Japan, og er dermed ingen direkte konkurrent til Symbian OS og Windows Mobile. Det skal nevnes at Microsofts PocketPC-system ikke er med i oversikten, og at Microsoft i realiteten har en noe høyere andel.

Fordelen med å bruke Linux er i følge Cohen er at det kan gi mer funksjonalitet og bedre lønnsomhet, siden det er raskere og dermed billigere å utvikle løsninger på en Linux-plattform.

Motorola har allerede lansert flere telefoner basert på Linux, blant andre A728 og A910, og har levert over tre millioner telefoner basert på operativsystemet.

Administrerende direktør i OSDL, Stuart Cohen, sier i en pressemelding at han tror MLI vil skape et ideelt forum hvor produsenter, nettverksoperatører og programvareutviklere kan fokusere på Linux og åpen kildekode.

(kilder: Digi.no, Cnet news, PCpro.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen