Vil virtualisere Linux på UltraSparc


Linux på "SunWare"

Utviklere i Sun har lenge snakket om virtualisering på UltraSparc gjennom et prosjekt foreløpig kjent under kodenavnet "Project Q". Dette er et initiativ som har pågått en god stund, men som først med UltraSparc T1 har blitt virkelig aktuelt.

Poenget med "Project Q" er å kunne kjøre flere forskjellige operativsystemer samtidig i partisjoner på ett enkelt "jern".

Ifølge gruppen som administrerer OpenSPARC er den nyeste prosessoren fra Sun, UltraSparc T1 (Niagara), bygget for å utnytte en såkalt "hypervisor" for virtualisering. I praksis er dette en firmware som ligger på toppen av maskinvaren og skal administrere tildeling av ressurser til ulike partisjoner.

Foreløpig har ikke disse finessene blitt markedsført i nevneverdig grad fra Sun - kanskje på grunn av manglende initiativ fra kommersielle Linux-leverandører som Red Hat og Novell? Situasjonen forventes imidlertid å endre seg når Sun syr sin egen virtualiseringsteknologi mot open-source software-virtualiseringen Xen.

Ved å utnytte det miljøet som Xen drar med seg, kan det være større sjanse for Sun å slå igjennom og ikke bare bli "enda en virtualiseringsplattform".

På softwarefronten er det stort sett VMware, Xen, Microsoft og SWsofts Virtuozzo som er nevneverdige. I tillegg må man absolutt regne inn IBMs maskinvarevirtualisering på sine bokser (les også: Power5+ tar pSeries, OpenPower videre)

(Kilde: The Register)

Kommentarer (0)

Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen