Vil utforske krigssoner med fjernstyrte insekter

Skal høste energi fra insekter for å lage kyborger

Insekter kan brukes til så mangt.

Forskere har allerede latt seg inspirere av insekter når det kommer til utviklingen av såkalte mikroluftfartøy, eller Micro Air Vehicles (MAV) – som kan bli brukt til å utforske miljøer som utgjør en trussel for mennesker.

Nå ønsker forskere ved University of Michigan College of Engineering å benytte virkelige insekter med elektroniske sensorer til slike oppgaver. Insektkyborgene vil benytte biologisk energi fra egen kroppsvarme og egne bevegelser for å fôre sensorene med strøm, slik at de kan samle inn informasjon fra helseskadelige miljøer.

Piezoelektrisitet

For å høste energi fra insektene, har forskerne konstruert en piezoelektrisk spiralgenerator som konverterer bevegelsesenergi fra insektenes vingebevegelser om til elektrisitet.

Denne energien vil dermed bli brukt til å forlenge levetiden på batteriet på enheter som er festet på insektet – for eksempel et lite kamera, en mikrofon eller gassensor.

Kontrollere insektene

Å få insektene til å fly dit operatørene vil er et sentralt problem å få løst før insektkyborgene kan settes i drift. Den amerikanske forsvarsetaten DARPA har jobbet med dette, og har forsket på såkalte Hybrid-Insect-Micro-Electro-Mechanical Systems (HI-MEMS)-grensesnitt for å kunne kontrollere bevegelsene til levende insekter.

Ved å kombinere piezoelektrisk energi og elektriske enheter med HI-MEMS kan være et reelt alternativ til å få fungerende insektkyborger i den ikke altfor fjerne fremtiden.

Universitetet i Michigan vil nå patentere teknologien og skal forsøke å finne kommersielle partnere som kan bringe den ut på markedet.

(Kilde: Gizmag)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen