Vil unngå avlytting av svensker

Mens debatten om Datalagringsdirektivet er på hold her i Norge i påvente av regjeringens redegjørelse og Irlands klage, er kampen om personvernet fortsatt en het potet i Sverige. Den mye omdiskuterte FRA-loven har skapt mange konflikter og nå kommer utspillene om alternative regelverk på banen. Svenske Centerpartiet vil nå unngå overvåkning av svensker. Norsk kommunikasjon er det derimot greit å overvåke.

Omdiskutert lov
Like før fellesferien slo til vedtok det svenske regjeringen den såkalte FRA-loven. Ifølge denne loven skal den svenske institusjonen Forsvarets Radioanstalt overvåke all nett- og teletrafikk som krysser den svenske riksgrensen. Datatilsynet i Norge har advart mot at norsk intern tele- og nettrafikk gjennom dette kan overvåkes av den svenske staten.

- Denne loven vil også ramme norske brukere. Mye av vår nett- og teletrafikk krysser grensene selv om det ringes innad i landet. Samtidig har flere norske teleselskaper servere i Sverige slik at norsk nettrafikk havner der, har Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør i Datatilsynet, sagt til Teknofil.

Svenskene selv frykter at deres interne tele- og nettrafikk kan overvåkes på samme måte, og selv om debatten var liten i forkant av lovens behandling så har det kommet heftig kritikk i ettertid. Flere politikere angrer som sådan på at loven ble vedtatt og kjemper nå for alternative løsninger.


Mange svensker er sterkt kritiske til den nye overvåkningsloven.

Les også:
Nå skal svenskene overvåke deg.

Vil kun overvåke utenlandsk trafikk
Centerpartiet i Sverige har ifølge Expressen lagt frem et forslag for å unngå overvåkning av svenske innbyggere. Kun internettrafikk og teletrafikk som går mellom andre land, men passerer Sverige, skal kunne overvåkes foreslår de.

- Vi får slik satt en stopper for det store problemet, generell masseavlytning av svensker. Overvåkning av signaler som begynner eller slutter i Sverige skal ikke tillates, sier Centerparti-politikeren Fredrick Federley, ifølge Expressen.

Dette betyr at norsk teletrafikk som passerer Sverige helt lovlig skal kunne overvåkes. Dette selv om samtalen i utgangspunktet er en innenlandssamtale som passerer grensen på veien. Også norsk nettrafikk som går gjennom svenske servere vil kunne gis tilgang til for svenske staten.


Fredrick Federly fra svenske Centerpartiet vil tillate overvåkning av nordmenn, men ikke svensker.

Teleoperatørene skal filtrere
Centerpartiet er ikke de eneste som fremmer alternative løsninger for loven. Svenske Folkpartiet fremmer i en lengre kommentar i dagens Expressen at de vil ta fra Forsvarets Radioanstalt makten til å overvåke et massepublikum I stede skal det bli teleopperatørenes rolle å filtrere hva FRA får tilgang til.

- Vi vil ha en betydelig mer selektiv overvåkning som kun er relatert til rikets sikkerhet. Vårt forslag er i stede å la teleoperatørene utføre selekteringen etter nøye definerte og strengt begrensede retningslinjer som er satt av domstolen, skriver Folkpartiet-politikerne Agneta Berliner og Camilla Lindberg i sin kronikk.

Les også: - En skam for Sverige.

Etter en kort samtale med Lindberg får Teknofil forklart at de ønsker at teleoperatørene skal lagre informasjonen, men at den kun får hentes ut av FRA etter en domstolsbeslutning. En slik ordning vil neppe lette kritikken. Norske teleoperatører har i anledning Datalagringsdirektivet uttalt at slik lagring og sikring av materiale vil koste betydelige summer. De har også sagt at de ikke ønsker noe ansvar for overvåkning av sine kunder. Det er neppe heller ikke mange svensker som vil bli mer betrygget av at teleoperatørene skal sitte på deres kommunikasjon.


Camilla Lindberd fra svenske Folkpartiet vil gi teleoperatørene en større rolle i overvåkningen.

Pynter på bruden
Det norske Datatilsynet har lenge advart mot FRA-loven og de sier de følger nøye med på utviklingen. De nye forslagene fra svenske politikere blir tatt imot med skepsis her.

- Jeg har selv ikke lest eller satt meg inn i de nye forslagene, men dette høres ut som det jeg kaller "å pynte bruden". Det er helt åpenbart at det svenske folket har våknet og irettesatt sine folkevalgte. Nå forsøker de i ettertid å pynte på loven. Dette er en veldig problematisk sak som vi følger med på da den også berører nordmenn, forklarer Aanensen til Teknofil.

Les også: Disse blir rammet.

Ekstreme lover skaper debatt
Han legger ikke skjul på at han ikke er spesielt fornøyd med den utviklingen som foregår innen overvåkning i dag, men samtidig har han tro på at svenskene kan klare å gjøre om loven hvis kritikken opprettholdes.

- Fordelen med parlamentarisme er at politikere kan stilles til ansvar ovenfor velgerne, og har lov å ombestemme seg. Det skjer ikke ofte men her har svenskene endelig våknet i forhold til sitt personvern på samme måte som nordmenn våknet i anledning Datalagringsdirektivet. Sett i et slikt perspektiv er lover som dette med på å reise debatt og oppmerksomhet rundt personvernet, sier Aanensen.


Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør i Datatilsynet mener alternativene til FRA-loven i første rekke kun pynter opp loven, så den blir lettere å godta.

Tynes til vi skriker
Han mener hele situasjonen med FRA-loven og Datalagringsdirektivet er som en pendel hvor pendelen må dras ut til ytterkanten før debatten kommer.

- Nordmenn og svensker tynes her til de skriker, men når de først skriker så skriker de høyt, forklarer Aanensen.

Sjefen for FRA, Ingvar Åkesson, har selv sagt at ikke er imot forandringer i loven. Om de forslagene som her har blitt lagt på bordet vil hjelpe nordmenn mot avlyttning fra den svenske staten er derimot usikkert.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen