Vil TV 2 HD holde mål?

Canal Digitals administrerende direktør Svein Erik Davidsen gikk forrige uke hardt ut mot TV 2s strategi om å la RiksTV bli alene om å distribuere den nye kanalen TV 2 HD. Han satt spørsmålstegn ved hvordan kvaliteten ville bli på denne kanalen som blir den første HD-kanalen i bakkenettet. TV2 sier kvaliteten vil bli mer enn god nok.

Sendingsstart i morgen
I morgen sender TV 2 sin aller første sending i HD-kvalitet. Da er det klart for sesongpremiere på programmet ”Allsang på grensen” samtidig som det er premiere på kanalen TV 2 HD. Men foreløpig er det kun RiksTV som har avtale om å sende den nye HD-kanalen fra TV 2. Canal Digitals administrerende direktør Svein Erik Davidsen gikk i forrige uke ut og sådde tvil ved kvaliteten på den nye HD-kanalen og om båndbredden i bakkenettet er god nok for å bære en HD-kanal.

- Vi vet svært lite om denne nye kanalen og vi må først og fremst sjekke ut kvaliteten på sendingene for å se om dette er fullverdig HD, sa Davidsen forrige uke til Teknofil.


Til nettstedet Kampanje poengterte han videre at RiksTV har kapasitetsbegrensninger sett i forhold til distribusjon via satellitt og kabel.

Ingen tvil hos TV 2
RiksTV mente derimot at kvaliteten ikke vil bli noe dårligere for deres kunder enn for andre. Administrerende direktør hos RiksTV, Espen Thorsby, kunne fortelle Teknofil at han var svært komfortabel med kvaliteten på den nye kanalen. Også TV 2 mener løsningen de har på plass med RiksTV vil gi kundene en fullverdig HD-kanal.

- Jeg tror dette absolutt skal bli bra. Vi har fått på plass ny teknologi som skal gi best mulig resultat for RiksTV sine kunder. Vi vil bruke noe mindre bitrate på sendingen enn normalt, men vi vil fortsette med testing av dette utover sommeren, forteller teknisk sjef for TV 2, John Inge Brattetveit, til Teknofil.


Han tviler på at det vil bli noe problem å sende HD i bakkenettet.

Blir som blu-ray
Til sammen har TV 2 21Mbit båndbredde tilgjengelig i bakkenettet. Av disse har de som mål å benytte til sammen 12Mbit til den nye HD-kanalen. Dette vil tilsvare tre ganger så mye som en normal kanal. Selve kvaliteten på sendingene vil variere ut fra kvaliteten på originalmateriale, men i første omgang vil TV 2 satse på oppløsning på 1080i og for seeren skal det ikke bli stor forskjell på TV2s sendinger og en gjennomsnittlig blu-ray-film mener Brattetveit.

- Kvaliteten på blu-ray kan jo være varierende også og det vil nok komme noe variasjon også i våre sendinger, men om seerne passer på og bruker HDMI-kabel og ikke SCART-kabel, så skal det bli lite forskjell mellom kvaliteten her og blu-ray, påpeker Brattetveit.


Samtidig bekrefter han at forholdene for å sende HD-kanaler er bedre tilrettelagt ved satellittdistribusjon enn i bakkenettet på grunn av tilgjengelig båndbredde, men dette er av mindre betydning i denne saken mener han. TV 2 HD vil bli et fullverdig tilbud for RiksTVs kunder, og Brattetveit lover at de vil kunne se kanalen allerede i morgen selv om kanalen fortsatt kan få noen tekniske endringer.

- Alt er klart for ”Allsang på grensen” i morgen og neste uke starter også Tour de France, så dette blir et godt tilbud for seerne, sier Brattetveit til slutt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen