Vil ta opp kampen med IBM

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) og United Microelectronics Corporation (UMC) har den siste tiden måttet tåle økende press fra IBM. Flere selskaper ser ut til å ønske en reserveplan i tilfelle TSMC eller UMC ikke skulle klare å levere tilstrekkelig antall enheter.

Det beste eksempelet på at det kunne lønne seg å ha en ekstra produksjonspartner fikk Nvidia erfare med introduksjonen av sin NV30-brikke. TSMC fikk nemlig problemer med sin produksjonsprosess, noe som nok var en medvirkende årsak til Nvidias relativt magre suksess med denne brikken (i tillegg til pris, ytelse, komponenter).

Både TSMC og UMC har utviklet SOI teknologi som skal implementeres med 0,065-mikrons produksjon. Det ryktes at ihvertfall TSMC ønsker å øke konsentrasjonen på 0,09-mikrons teknologi, blant annet for å øke konkurranseevnen med IBM. Foreløpig er det ikke bekreftet hvorvidt de to selskapene vil tilby 0,09-mikrons SOI tjenester. Dette er nok uansett noe som er i stor interesse, ettersom IBM ser ut til å være stadig mer aktiv på denne fronten.

VIA har eksempelvis valgt IBM som produksjonspartner til sin "Esther" CPU. Denne prosessoren bygges på 0,09-mikrons teknologi og vil trolig få klokkefrekvens på 2,0 GHz. Selv om VIAs C3-prosessor fortsatt skal produseres hos TSMC, bør allikevel dette være et lite varsko. På samme måte har IBM kapret avtale med AMD om produksjon av prosessorer og lager også grafikkbrikker for Nvidia.

Det skal påpekes at mange fortsatt bruker de to taiwanske leverandørene som førstevalg til å produsere mikrobrikker. IBM har imidlertid et sterkt merkenavn og administrerer enorme ressurser som kan gjør de til en farlig konkurrent - på samme måte som Microsoft i softwaremarkedet.

Til informasjon kan det nevnes at IBM også skal lage prosesseringsenheten til den neste Nintendo-konsollen, Microsoft Xbox II og samarbeider med Toshiba om PlayStation 3.

 

(Kilder: Digitimes, The Register)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen