Vil styre mobil-lommeboken din

Vil styre mobil-lommeboken din

Du har kanskje hørt om "NFC" , en teknologi som innen få år kan få enormt stor verdi i vårt mobilfikserte samfunn.

Med Near Field Communication (NFC) får vi muligheten til å bruke mobilen og andre mobile enheter på samme måte som et bankkort, noe som trolig vil ta mobilbetaling fra ingenmannsland og inn vår hverdag.

De første smartmobilene med NFC-støtte rulles ut i disse dager, men vi vil neppe se teknologien i bruk til betaling før tidligst 2012. Gjennom bransjeorganisasjonen GSM Association prøver nå noen operatører å skaffe seg et fortrinn i utrullingen av NFC, ifølge Mobil.se.

Orange, Telefonica, Vodafone, SK Telecom og norske Telenor er de operatørene som aktivt prøver å skaffe seg innflytelse hos GSM Assosication. Denne organisasjonen vil nemlig utforme et slags lovverk for NFC, der det kan bli stilt høye krav til både sertifiseringer og testprosedyrer for å sikre at tjenesten vil fungere på tvers av både landegrenser og mobilplattformer.

Sikkert med SIM-kort?

Det er i utgangspunktet ingenting som gir mobiloperatørene enerett på å nytte seg av fremtidens betalingsteknologi. Man kan like gjerne feste en NFC-brikke til en lommebok, en beltespenne, en slipsnål eller en giftering - i teorien.

Å gjøre NFC-betalingen sikker er imidlertid en annen sak, og det er her operatørene ønsker å sikre sine interesser. De hevder at man via SIM-kortet kan forsikre at det er riktig person som belastes for varer og tjenester som kjøpes med NFC.

Et alternativ er å bruke sikre mobil-apps, men da blir det sannsynligvis heller Google, Apple og Microsoft, samt øvrige mobilprodusenter, som tar kontroll over mobilbetalingen. Hvis så skjer vil mobiloperatørenes innflytelse bli minimal.

NFC-teknologien kan for øvrig brukes til andre ting også, kanskje først og fremst dataoverføring mellom forskjellige enheter.

Les mer om NFC:
- Den største revolusjonen siden plastkort

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen