Vil stoppe falske SMS

Vi kunne tidligere denne uken fortelle om den nye tjenesten PunkSMS, som gjør det mulig å sende falske tekstmeldinger i andres navn. Siden den gang har tjenesten fått stor mediedekning i den norske dagspressen, inkludert saker fra tungvektere som Dagbladet og Aftenposten.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Det har blusset opp en stor debatt om hvorvidt det er etisk og lovlig å tilby SMS under falskt navn. Personen bak det hele, hovedfags-studenten Anders Svensson, har dessuten mottatt trusler over telefon i etterkant av medias dekning.

Operatørene raser
De norske mobiloperatørene har reagert kraftig på at man nå kan sende tekstmeldinger med falsk avsender. Netcom har satt inn store ressurser på å få stengt ned tjenesten, og klarte fredag kveld å få stengt ned den britiske meldingssentralen som Svensson har brukt for å få sendt ut meldingene.

- Våre kunder skal kunne stole på at SMS de mottar er ekte. Vi aksepterer ikke virksomhet som muliggjør sending av tekstmeldinger fra falske eller anonyme avsendere, forteller kommunikasjonskonsulent Nina Kersten Nilsen i en pressemelding sendt ut av selskapet.

Heller ikke Telenor har noe til overs for PunkSMS. "Slike tjenester synes vi ikke noe om. Jeg har akkurat blitt gjort oppmerksom på dette, men vil understreke at dette er en tjeneste som ikke er levert via oss", sier informasjonssjef Esben Thuman Johnsen i Telenor Norge til Dagbladet.no.

Telegiganten mener at tjenesten bryter med grunnleggende forbrukerhensyn, siden man skal kunne vite hvem som skriver tekstmeldingene man mottar. Det vurderes nå om man vil iverksette tiltak for å få bukt med problemet.

Har loven på sin side
Det gjenstår å se om mobiloperatørene kan vinne frem med sitt syn på saken. Ifølge Aftenposten har hverken Datatilsynet eller Post og Teletilsynet noe regelverk som omfatter denne type tjenester.

PunkSMS opplyser i skrivende øyeblikk at meldingstjenesten deres ikke fungerer, men at man jobber med å få den opp og kjøre igjen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen