Vil slutte å jage piksler

De fleste er tilbøyelige til å tro at en 1-megapikslers kameratelefon vil ta bedre bilder enn en kameratelefon med, for eksempel en 0,3 megapikslers oppløsning. Jo flere megapiksler jo bedre, ikke sant?

- Tvert i mot!, sier det franske programvarehuset DxO Labs. Selskapet hevder i en ny rapport at mobilbransjens jag etter flere megapiksler faktisk har ført til mobiltelefoner som tar dårligere bilder.

Den viktigste årsaken til dette ligger i menneskets oppfattelse av bilder. Hjernen vår er nemlig programmert slik at enkelte sider ved et bilde er viktigere enn andre. Disse er - i prioritert rekkefølge - naturtro farger, god kontrast, skarphet og antallet detaljer i bildet.

Ut fra dette har mobilbransjen jaget feil hest. Det å presse oppløsningen i telefonene høyere har nemlig ikke bare gitt skarpere og mer detaljerte bilder. Det har også forsterket det som er det største problemet til kameratelefonene - dårlig fargegjengivelse og lav kontrast i bildene.

Presser telefonene for hardt
Årsaken til dette ligger blant annet i sensorbrikken til mobilkameraet. For at man skal øke oppløsningen, må man fordele lyset som slipper inn i telefonen over et større antall punkter. Det er for trangt i en mobil til at man kan gjøre sensorbrikken større, og da man må rett og slett krympe hvert punkt.

Når en sensorbrikke skal fordele det samme lyset over et høyere antall punkter, fører det til at hvert enkelt punkt får mindre lys. Det gjør det mye vanskeligere for sensorbrikken å kapre farger og kontraster riktig, og man ender opp med kornete og utvaskede bilder.


Prosessorene i dagens telefoner er for svake

Den andre delen av problemet ligger i mobilprosessoren. Det å behandle et høyoppløst bilde er en veldig tung oppgave for prosessoren. I dagens megapikseltelefoner er det rett og slett for lite kraft.

En overbelastet prosessor fører til en mindre trivelig opplevelse for brukeren av kameramobilen. Det tar mye lenger tid å lagre, redigere og flytte på store bilder. Det fører til venting og frustrasjon.

For å klare å håndtere bildene på en skikkelig måte, har produsentene derfor vært nødt til å gjøre kompromisser. Det har vist seg å gå på bekostning av prosesseringen av bildet, som er ment å sørge for at det endelige bildet får så gode farger og kontraster som mulig.

Resultatet er et bilde som for det menneskelige øye fremstår som dårlig, fordi fargegjengivelsen og kontrastnivået er for dårlig.

Absurd jag
DxO går så langt i sin rapport at de kaller hele jaget etter megapiksler absurd. De tar frem en moderne TV som et godt eksempel på hvor lite viktig antallet piksler er. TV-en viser frem både naturtro og realistiske bilder, men har kun en oppløsning på en-tredjedels megapiksel.

Nå har selskapet sendt ut en appell til verdens mobilprodusenter om at de må slutte å jage hverandre i et løp etter stadig flere megapiksler. I stedet vil Lacombe at man skal fokusere på bildekvaliteten.

- Mobilbransjen har gjort tunge investeringer i mobil fotografi som en stor forretningsmulighet. Men alle nyere kundeundersøkelser som er gjort av aktører i bransjen viser at mangelen på skikkelig bildekvalitet i kameratelefonene fører til at kundene nøler med å kjøpe og bruke dem, sier visepresident i DxO Labs, Remi Lacombe.

Det er et stort spørsmål om produsentene følger appellen. Det er nemlig ingen tvil om at megapiksler har blitt et yndet begrep på markedsavdelingen, som har begynt å selge kameratelefoner som aldri før.

En oppsummering av rapporten kan lastes ned fra DxO.com (PDF, 205 KB).

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen