Vil slå ut kameramobilene

Ettersom et stadig større antall kameratelefoner har blitt sendt ut fra mobilprodusentene, har det dukket opp en rekke nye etiske problemstillinger. Alt fra de damekåte fjortisene på kameratur i en bergensk skoledusj til det saudi-arabiske forbudet mot salg av kameratelefoner har fått offentligheten til å sette lys på utviklingen.

At en stadig større andel mennesker bærer med seg et kamera til enhver tid trenger ikke nødvendigvis være noe negativt, slik flere MMS-baserte oppklaringer av kriminelle saker har vist den siste tiden. Men det finnes tider og steder hvor en kameratelefon rett og slett ikke hører hjemme, og hvor man føler et behov for å holde dem borte.

Det britiske selskapet Iceberg Systems håper nå på å kunne bidra til å løse dette problemet, og har utviklet en spesiell brikke for formålet som automatisk skrur av kamerafunksjonen i mobiltelefoner når de kommer inn i "forbudte soner" som garderober og produksjonsanlegg. Teknikken skiller seg fra tidligere løsninger, som har slått ut hele mobiltelefonen.

Konseptet, som har fått navnet Safe Haven, baserer seg på at det integreres en spesiell brikke i kameratelefonen. En mottaker på brikken registrerer når man beveger seg inn i områder med kamerasikring og kobler deretter automatisk ut kamerafunksjonen. Det snakkes også om at brikken vil kunne skru av ringelyden på restauranter eller blokkere for tekstmeldinger på skoler, men det eksisterer enda ikke noen konkrete planer for slike bruksområder.

Det er selvsagt enda et åpent spørsmål om mobilprodusentene vil være villige til å implementere den nye brikken i kameratelefonene sine, men ifølge ZDNet skal Iceberg Systems faktisk allerede være i samtaler med flere ledende mobilprodusenter. Selskapet har også tro på at mange lands styresmakter vil være interesserte i å lovpåby en slik funksjon i kameratelefoner.

At det er et skrikende behov for slike løsninger er det ihvertfall liten tvil om.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen