Vil sensurere det du sier

Microsoft la nylig inn en patentsøknad som skal sikre selskapet rettigheter til automatisk oversettelse av tale i dataspill, radio, TV-sendinger og mobilsamtaler. Selskapet ønsker å utvikle en teknologi som kan oversette og sensurere tale automatisk i sanntid, og dermed registrere hvert ord mens det blir sagt.

Teknologien baserer seg på at en datamaskin registrerer ord for ord mens du snakker. Ordlydene vil så sjekkes opp mot et register av ord for så å sjekke om ordet som brukes er uønsket. Skulle det være det, vil systemet reagere.

Patentsøknaden, som er på 11 sider, har fått tittelen 'Automatic Censorship Audio Data for Broadcast' og skal ifølge Microsoft selv "skjerme" publikum mot banning, obskøniteter, sterke uttrykk, seksuelt støtende språk og annet som ikke høver seg der det prates.

Samtidig kommer Microsoft med en løsning som vil gjøre slutt på sensuren i mange av dagens TV-serier og talkshow. I stedet for å høre et lengre pip når noen bruker et upassende ord, skal systemet erstatte ordet med et annet, og ifølge Microsoft, mer passende ord. Om du for eksempel skulle prestere å si "Din jævel" på et direktesendt TV-program, forespeiler Microsoft seg at systemet automatisk vil erstatte det med et mildere uttrykk.

Ikke populært

Til tross for selskapets forsikringer om at det kun er gode inensjoner som ligger bak søknaden, har det vekket en hel del kritikk fra forskere, eksperter og andre erfarne på feltet. Disse mener at teknologien alt for lett kan misbrukes til for eksempel politiske formål.

- Det er jo helt 1984, riktignok et par tiår senere. Denne teknologien må jo være ethvert diktaturs våte drøm, sier Thomas Gramstad, leder i Elektronisk Forpost Norge til Computerworld.

Et sted hvor mange mener teknologien vil bli misbrukt er mobiltelefonen, som nettopp har vært et av de sterkeste virkemidlene for styrking av demokrati og ytringsfrihet i land der nettopp det mangler. Demonstrasjoner, aksjoner og strategi blitt avtalt gjennom SMS og avtaler.

Om systemet til Microsoft hadde vært operativt er det ikke utenkelig at dette kunne vært brukt mot opposisjonen i et land ved å sensurere enkelte ord i samtaler og SMS og dermed umuliggjøre effektive protester.

Og noen tiltro til at Microsoft vil skille mellom totalitære stater og frie demokratier har Gramstad ikke. - Det er vel liten grunn til å tro at Microsoft vil ha betenkeligheter med å selge en slik teknologi til diktaturstater, som så kan bruke den til det de måtte ønske av desinformasjon og propaganda, sier han.

Først i dataspill

Om Microsofts patentsøknad går gjennom, gjenstår å se. Men det er liten tvil om at selskapet vil møte ytterligere motstand mot forslaget, som mange mener er en skjult verktøy for et "Storebror-ser-deg"-samfunn.

Foreløpig ryktes det at teknologien, hvis den blir utviklet, i første omgang skal implementeres i spill for å hindre at obskønt språk når unge spillere. Men veien derifra til sensur andre steder er kort, og det mange frykter vil bli utfallet av Microsofts siste idéer.

(Kilder: Computerworld, VG, Nettavisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen