Vil reservere Norge mot overvåkning
Teknofil

Vil reservere Norge mot overvåkning

Datalagringsdirektivet ble et hett tema i fjor hvor Datatilsynet gikk hardt ut og advarte mot at Norge kan nærme seg totalitære tilstander om direktivet blir innført her i landet. Kripos på sin side mener en utbredt innsamling av kommunikasjonsdata er nødvendig for å bekjempe kriminalitet i våre dager.

Diskusjon på is
Diskusjonen ble lagt på is da Irland klaget direktivet inn for EU-domstolen da de mente direktivet handler om justispolitiske forhold i EU. I så fall ville det ikke være EØS-relevant. Klagen ble nylig avslått og regjeringen må nå ta stilling til direktivet før de legger frem sitt forslag for Stortinget. Venstre sier nå klart ifra om hva de mener om direktivet.

Vet du ikke hva Datalagringsdirektivet er?
Les full gjennomgang av direktivet og diskusjonen rundt det her
.

Handler om demokratiet
Venstres landsstyre melder i dag at de mener Norge må benytte seg av reservasjonsretten om ikke direktivet lar seg stanse på andre måter. De mener direktivet vil medføre endringer i norsk lov som setter demokratiet på spill.

- Spørsmålet om datalagringsdirektivet skal bli norsk lov eller ikke handler om hva slags samfunn vi ønsker oss. Direktivet setter grunnleggende verdier som personvern, rettsstat og demokrati på spill, sier en av forslagsstillerne, Lars-Henrik Paarup Michelsen, Hordaland Venstres 2. kandidat til stortingsvalget, ifølge pressemelding.


Landsstyret har derfor vedtatt å få inn dette som eget punkt på stortingsvalgsprogrammet.

Les også: - Demokratiet er i krise.

Kan få uante følger
Norge har aldri tidligere benyttet seg av reservasjonsretten og det er usikkert hvordan EU vil reagere på en slik bruk i dette tilfellet. Teknofil har forsøkt å kontakte Europakommisjonens Delegasjon i Norge angående dette, men de har ikke ønsket å kommentere saken. Venstre mener likevel at denne saken er såpass viktig at Norge ikke kan innføre direktivet på grunnlag av frykt for EU.

- Reservasjonsretten har blitt trukket frem i flere tidligere debatter om EU-direktiv, men aldri før har denne retten blitt tatt i bruk. Denne gangen bør Norge stille seg annerledes, sier Paarup Michelsen.

Bortsett fra Venstre er det få andre partier som har tatt en klart standpunkt i denne saken. Steinulf Tungesvik, statssekretær hos Samferdselsdepartementet, har tidligere sagt til Teknofil at regjeringen jobber med å finne løsninger på hvordan direktivet kan unngås.

Les hvordan du kan unngå overvåkning her.Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen