Lovforslaget skal opp i parlamentet i London i november. (Foto: Istockphoto)

Vil overvåke samtaler, e-post og SMS

I nytt forslag til kommunikasjonslovgivning foreslår nå den britiske regjeringen å overvåke alle elektroniske bevegelser du gjør med datamaskinen og mobilen din. Det betyr i praksis at alle tekstmeldinger, samtaler og e-post lagres og overvåkes av myndighetene.

Skal bekjempe terrorisme

Begrunnelsen for forslaget er at det skal bekjempe terrorisme, og dataene skal slettes etter tolv måneder. Innen den tid skal informasjonen være tilgjengelig for politi og kriminalmyndigheter, så lenge det foreligger en ransakelsesordre.

– Dette forslaget til kommunikasjonslovgivning vil sikre oss nye verktøy til kontraterrorisme og etterforsknning av kriminalitet, sier en regjeringsrådgiver til BBC.

Forslaget, som ble avslørt i The Times, har skapt furore i Storbritannia, hos såvel politisk opposisjon som IT-bransje.

– Dette er 1984

– Vi har advart tidligere om at vi ubevisst går inn i et overvåkningssamfunn, sier Jonathan Bamford, medlem av parlamentet til Vnunet.

– Regjeringen har mistet all fornuft hvis de tror dette forslaget har livets rett i et fritt samfunn med frie mennesker. Dette er rett og slett et Orwelliansk skritt for langt, sier Chris Huhne fra Liberaldemokratene til Vnunet.

IT-bransjen på sin side, mener ut i fra et faglig perspektiv at lovforslaget er urealistisk. Hver dag sendes det over 50 milliarder tekstmeldinger innenfor Storbritannia og tre milliarder e-post. Å overvåke, lagre og sikre disse mot datainnbrudd vil være en nesten umulig oppgave, mener bransjen.

18 350 milliarder hvert år

Flere selskaper har også stilt spørsmål ved om hvorvidt en slik innsamling av informasjon vil kunne bekjempe terrorisme, gitt den enorme mengden informasjon det er snakk om. Bare i løpet av et år vil databasen ha samlet inn ufattelige 18 350 milliarder tekstmeldinger. I stedet pekes det på at et dette vil være en gullgruve for kriminelle på jakt etter personopplysninger.

Storbritannia er allerede et av verdens mest overvåkede land, med utstrakt bruk av overvåkningskamera i alle landets større byer.

Lovforslaget skal opp til avstemning i november i år.

(Kilder: Vnunet, BBC)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen