Vil overvåke mobil og e-post

Innenriksdepartementet i Storbritannia vil lage en gigantisk database for lagring av all e-post, alle telefonsamtaler og alle nettsider britene besøker på et år. De britiske myndighetene mener at dette er et nødvendig steg å ta i kampen mot kriminalitet og terrorisme, til tross for at det vil gå ut over britenes personvern, ifølge den britiske avisen Telegraph.
 
Lovforslaget, som ennå ikke vedtatt, vil sørge for at politiet og andre sikkerhetsinstanser får svært utvidet tilgang på informasjon om enkeltpersoner.
 
Teleoperatører må samarbeide
Alle aktører innen telekommunikasjon, som for eksempel teleoperatører og internett-tilbydere, vil bli pålagt å gi ifra seg informasjon om sine kunder. Politiet må imidlertid få godkjenning fra en domstol for å innhente informasjonen.
 
Kritikere av lovforslaget har argumentert med at det vil bli en krevende oppgave å få kontroll på en database som skal inneholde opptak av alle telefonsamtaler, all e-post, alle SMS-meldinger, og en logg av alle nettsider som enhver britisk bruker er inne på. Spesielt med tanke på at 57 milliarder SMS ble sendt i Storbritannia i fjor, i tillegg til at om lag tre milliarder e-post blir sendt hver dag.
 
”Big Brother”
Britiske organisasjoner som har fokus på personvern og sosiale rettigheter, mener innføringen av et slikt overvåkingssystem vil føre til et ”storebror ser deg”-samfunn som var George Orwells skrekkscenario fra boka 1984.

Personvernsorganisasjonene er også kritisk til myndighetenes evne til hindre misbruk av en slik database, og evnen til å beskytte innholdet.

Som følge av at EU-kommisjonen vedtok Datalagringsdirektivet i 2006, vil også Norge opprette en database der lignende informasjon vil bli lagret.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen