Vil overvåke deg med RFID på flyplassen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler

RFID-teknologien får stadig flere bruksområder. I fremtiden kan RFID bidra til at du blir overvåket trådløst når du er på flyplasser.

Et nytt overvåkingssystem er i følge Digi.no under utvikling ved University College London. EU er med på finansieringen. Målet er at hver enkelt passasjer skal kunne overvåkes konstant under et besøk på en av unionens flyplasser. Men i stedet for å bruke helt vanlige RFID-brikker, har universitetet utviklet en egen teknologi, Optag.

Planen er at du får en RFID-oblat når du sjekker inn. Denne oblaten må du bære med deg over alt på flyplassen. Om oblaten skal festes på flybilletten eller bæres på andre måter, er uvisst. Sammen med overvåkningskameraene som allerede finnes på flyplassene i dag, skal RFID-systemet gjøre flyplassvaktene i stand til å følge din minste bevegelse fra du sjekker inn og til du går på flyet.

Løser praktiske problemer
I tillegg til ren overvåkning, kan et slikt RFID-system løse flere praktiske problemer. Blant annet kan bortkomne barn mye lettere finnes igjen når det er mulig å lokalisere de til en hver tid.

I tillegg kan systemet brukes til å finne personer som ikke møter opp til flyets gate i tide. I dag er dette et stort problem for flyselskapene, fordi de ikke kan sende av gårde fly med bagasje fra passasjerer som ikke er kommet seg på flyet, skriver Digi.no.

Ved overvåkning er spørsmålet om personvern alltid viktig, og Optags RFID-oblater er intet unntak. Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet, er skeptisk til systemet.

- Dramatisk prosjekt
- Det er et dramatisk overvåkingsprosjekt. Jeg kan ikke tro at dette kan passere. For at det skal være verdt tapet av personvern, må det påvises en veldig positiv effekt av systemet, sier hun til Amobil.

Helmers mener at mennesker med onde hensikter sannsynligvis finner ut raskt hvordan de skal kvitte seg med oblatet.

- Resultatet blir da at vi får en masseovervåkning av en stor gruppe uskyldige mennesker, mens de med onde hensikter går fri, mener Helmers.

Foreløpig er systemet under utvikling, og en prototype skal være klar allerede i løpet av neste måned. Det skal testes på en flyplass i Ungarn. Om systemet blir en suksess, vil EU sannsynligvis prøve å innføre Optag på andre europeiske flyplasser i løpet av de nærmeste to årene.

(Kilder: Digi, Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen