Vil mobiltelefoner med kamera overta?

Voldsom vekst i salg av kameratelefoner
Undersøkelsen viser at det ble solgt 257 millioner mobiltelefoner med kamera i 2004, en økning på 200%, mens digitalkameramarkedet økte med 40% til 68 millioner enheter.

Ut fra dette trekker Chris Ambrosio hos Strategy Analytics den konklusjonen at digitalkameramarkedet ”is running out of steam” - er i ferd med å miste dampen, og at det vil ha problemer med å vokse i 2006.

Faren med å se på vekst er at et nytt eller uutnyttet marked har mye større potensialer for stor vekst enn et mer modent marked. I dag er det nesten ikke mulig å kjøpe en mobiltelefon uten kamera lengre, og da er det ikke så rart om veksten er stor. Markedet for mobiltelefoner er mye større enn for digitalkameraer, og når de fleste mobiltelefoner har kamera, er det naturlig at volumene blir høye.

Det man må spørre seg er om dette har noen implikasjoner på digitalkameramarkedet over hodet. Kjøper man en kameratelefon i stedet for et digitalkamera? Svaret tror vi er at noen gjør det, men kun en veldig liten andel. De som ønsker å fotografere, kjøper fortsatt digitalkameraer, mens de som ønsker et kult bilde fra festen, som de kan sende til venner, bruker mobiltelefonen. Men den siste gruppen har aldri brukt et tradisjonelt kamera til dette. De bruker en mulighet ved mobiltelefonene som aldri har eksistert på vanlige digitalkameraer, og dermed er det tvilsomt om de spiser seg inn i digitalkameramarkedet.

Telefon med ordentlig kamera?

Videre utvikling
Hva vil så skje framover? Samsung har lansert SCH-V770, en mobiltelefon med 7 megapikslers kamera. Vil denne typen telefon kunne overta for digitalkameraene? Vi vil påstå at de kan det, men ikke i 2006, og ikke i 2007. Grunnen til det er at kompromissene blir for store. Den nye telefonen fra Samsung er riktignok bare et tidlig forsøk, men den er alt for stor og tung. Du kan kjøpe separate enheter som tilsammen ikke veier stort mer enn denne ene, og heller ikke tar mye mer plass.

Krav og utfordringer
For å lage en god mobiltelefon med et godt kamera, så må man først gjøre det kompakt, gi det en akseptabel batterilevetid og putte inn alle mobiltelefonfunksjoner som folk forventer. Det er først og fremst en mobiltelefon folk kjøper, så den må være fullverdig i så måte. Deretter må man legge inn et kamera. Et godt kamera trenger i dag optikk av en viss størrelse for å kunne gi den kvaliteten som forventes, den må ha en sensor av en viss størrelse for å ikke gi alt for mye støy. Det kreves også en del prosessering, og høy lagringskapasitet. Mange av disse funksjonene blir bedre og tar mindre plass omtrent for hver dag som går, mens andre, som størrelse på optikk og sensor er vanskeligere å gjøre noe med.

I dag har kameratelefoner lav oppløsning, stort sett lav lagringskapasitet og ganske kort batterilevetid. Hvis man tidobler oppløsningen i forhold til hva som er vanlig i dag (som Samsung har gjort i noen av sine telefoner), må man også tidoble prosesseringskraften og lagringskapasiteten. Det krever enormt mye mer strøm, og for å få en slik enhet liten nok, spørs det om det vil være plass til et batteri med nok kapasitet.

Vil komme etter hvert
Så kan man gjerne argumentere med at det er et forbigående problem, at batterikapasiteten vil bedre seg etter hvert, og da løser det seg. Det er for så vidt et gyldig argument, men det betyr fortsatt at dersom man ikke putter et godt kamera i telefonen, kan man lage den mindre og lettere, for man kan klare seg med et mindre batteri, mindre opptikk, mindre etterprosessering og så videre.

Selv liten optikk tar plass

Forutsetningen for at dette skal fungere er følgende: Man må kunne putte det som trengs for en skikkelig mobiltelefon inn på så liten plass at det blir upraktisk å bruke. Da vil man ha ekstra plass man kan bruke til et ordentlig kamera, uten at det går utover størrelsen. Det innebærer blant annet vesentlig mer effektive batterier. Man må finne en måte å lage rimelig opptikk som er liten, men likevel har høy oppløsning. Alle produsenter jobber med det i dag, men foreløpig er denne optikken svært dyr, og kanskje heller ikke god nok. Man må klare å lage små sensorer med lite støy. Her har utviklingen gått relativt fort, men man begynner å nærme seg grenser for hva fysikken tillater med den sensorteknologien vi har i dag.

Disse utfordringene er såpass store, at innen man har løst dem, og gjort dem så rimelige at man kan putte det i en forbruksvare, som mobiltelefoner jo har blitt i dag, så tror jeg ikke at vi skriver verken 2006 eller 2007 lengre.

Kun et rykte
Vi vil derfor raskest mulig forsøke å avlive ryktene om at mobiltelefonen er i ferd med å overta for tradisjonelle digitale stillbildekameraer. De vil leve i mange år til, og den utviklingen som pågår for å få puttet gode kameraer inn i mobiltelefoner vil samtidig komme de dedikerte digitalkameraene til gode i form av mindre, lettere og billigere enheter.


Redaktør

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen