Får vi mobildekning fra himmelen? (Bilde: Istockphoto/foxtalbot)

Vil lage mobilnett av ballonger

Slik fungerer ballongene

Ballongene er utstyrt med en trådløs sender og mottaker, og fungerer som forlengere for nettverksmaster på bakken.
For å holde dekningen oppe, sendes det opp to ballonger i døgnet, ettersom de sprekker når de nærmer seg atmosfæren.
Når senderne faller mot bakken etter at ballongen har sprukket, utløses en fallskjerm som gjør at det ikke er noen fare for å bli skadet av fallende metallbiter, og senderne er like hele når de lander.
Space Data har et team som sporer opp senderne via GPS etter at de har landet, slik at de kan brukes om igjen.

Google har allerede lansert sin egen mobilplattform, og de har plantet søkefeltet sitt i både smarte og mindre smarte telefoner. Nå går ryktene om at selskapet også er ute etter å forsyne mobilbrukere med dekning– via ballonger.

Teknologien er ikke ny, og selskapet Space Data har allerede et fungerende system, som brukes for å gi oljeplattformer og lignende internett og mobildekning. Per i dag har Space Data ti ballonger i luften hver dag. Det er dette selskapet Google visstnok kikker nærmere på.

Ballongene har ikke noen innebygd basestasjon i seg selv, men fungerer som en forlenger for eksisterende basestasjoner, ved hjelp av en sender og mottaker som henger under ballongen.

Samme rekkevidde som 40 mobilmaster

Rekkevidden er kanskje det mest imponerende med mobilballongene. Èn ballong skal nemlig kunne gi dekning i et område som ellers ville krevd 40 vanlige mobilmaster. Dette betyr at selv grisgrende strøk og fjelltopper vil kunne få dekning.

Så til ulempene: Dekningsballongene fortsetter å stige til de ødelegges i atmosfæren, slik at det må sendes opp to ballonger i hvert område, hvert døgn for å holde dekningen ved like. Ballongene vil heller ikke kunne erstatte 40 mobilmaster i praksis, ettersom kapasiteten ikke kan være større enn hos basestasjonen de mottar signaler fra.

Når ballongene ødelegges i atmosfæren, utløses en fallskjerm, slik at du ikke risikerer å få en metallbit i hodet fra flere titusen fots høyde. De er også utstyrt med GPS, slik at de lett kan finnes igjen etter at de har landet på bakken.

(Kilde: Techtree India, Unwir3d, Androidguys)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen