Vil lære barnehager nettvett
Teknofil

Vil lære barnehager nettvett

Datatilsynet har for tiden mange jern i ilden. Likevel tar de seg tid til de som kanskje skriker høyest, men likevel sjeldent blir hørt her i landet. De slår nå nemlig et slag for barnehagebarnas rettigheter på nett.

Må tenke før du handler
Datatilsynet lanserte i dag heftet "I beste mening...". Heftet vil distribueres til alle landets barnehager og barneskoler, og er en veileder for hvordan de som jobber i barnehagene bør forholde seg til bruk av Internett. Spesielt fokuserer heftet på publisering av bilder av barn på nett.

- Dette har vært et økende problem de siste årene. Veldig mange syns det er hyggelig å kunne legge ut bilder fra barnehagen og aktivitetene som foregår der. Men det er ikke alltid de er like flinke til å tenke gjennom konsekvensene av dette, forklarer leder for prosjektet og informasjonsrådgiver hos Datatilsynet, Guro Skåltveit.


Et enkelt Google-søk ga tilgang til mange bilder fra norske barnehager. Trolig blir de fleste aldri fjernet fra nett.

Bør hele verden se dine barn?
Med dagens teknologi er det gjort i en håndvending å legge ut bilder på nett, og ifølge Skåltveit ligger det tusenvis av bilder fra norske barnehager på nett. Bilder som kjapt dukker opp ved et enkelt søk på Google. Skåltveit og Datatilsynet ønsker ikke å forby dette eller heve pekefingeren ovenfor de som legger ut bildene. Men de ønsker å gjøre oppmerksom på at her er det en rekke hensyn som må tas.

- For det første må folk spørre seg hvorfor disse bildene skal legges på nett. For at foreldre og besteforeldre skal få se dem er det ikke nødvendig å gjøre de tilgjengelige for resten av verden samtidig. Du vet ikke hvordan bildene brukes og manipuleres av andre. Samtidig kan det være mange barn som lever på skjult adresse. Har barnehagene oversikt over dette? Ikke minst vil kanskje barna selv bli mindre glad over å se at hele deres barnehageliv er lagt ut på nett. Ikke alle 12-åringer syns det er like morsomt å finne gamle bilder av seg selv på nett, påpeker Skåltveit.

Hun kan vise frem mindre heldige bilder av barn som griser med maten, barn som gråter, og barn som leker lettkledd i barnehagen. Hun mener disse bildene ikke har noen interesse for resten av verden.

- Det er helt sikkert hyggelig for mange å se hva barna gjør i barnehagen og aktivitetene som foregår her, men da er det fullt mulig å brenne disse på en CD eller minnepinne som kan deles ut til foreldrene, forklarer Skåltveit.


Prosjektleder Guro Skåltveit mener det bør vurderes hvorvidt Internett er det beste mediet for å dele barnebilder.

Ikke lett å si ifra
Spesielt advarer Datatilsynet mot at bilder med godt gjenkjennelige ansikter og fullt navn legges ut på nett. Selv om foreldrene har gitt sitt samtykke kan det hende at de ikke blir like glade når de ser resultatet.

- Det er heller ikke alltid like lett for foreldre å gi beskjed om det dukker opp bilder de ikke ønsker at skal legges ut. Foreldre som ber om at bilder fjernes, eller at det ikke legges ut bilder, blir ofte ansett som forfengelige. Med denne brosjyren vil kanskje dette steget bli litt enklere, forklarer Skåltveit.

Datatilsynet frykter at tilsynet med dette kan bli oppfattet som festbremser. Det ønsker de derimot ikke påpeker de. De har stor forståelse for at mange barnehager syns det er hyggelig å dele bilder av barna, men det spørs om Internett er det korrekte mediet for å dele disse bildene.


Kanskje en minnepinne fungerer bedre enn Internett når barnehagen skal dele bilder med foreldre?

Vis respekt for barna
Datatilsynet får god støtte av Barneombudet i den nye kampanjen. De mener barnas rettigheter ofte blir oversett, også når det gjelder publisering av bilder på nett.

- Her må man sette seg inn i barnas sted og spørre seg hvor glad du selv ville vært om slike bilder ble lagt ut av deg. En god øvelse er å tenke seg at dette er bilde av din gamle mor eller gamle far fra pleiehjemmet. I så fall ville nok mange av disse bildene aldri blitt lagt på nett, men når det gjelder barn får folk ofte et tåkesyn. Her er det viktig å tenke på respekt og verdighet for barna, og hvilke rettigheter de har før det legges ut bilder på nett, forklarer Knut Haanes, nestleder hos Barneombudet.


Selv om barn selv bruker PC er det ikke sikker de blir glade når de finner bilder av seg selv fra barnehagen på Internett.

Mottas med glede
Barnehagene vil motta heftet i løpet av dagen i dag eller senest mandag, men allerede nå har Datatilsynet fått god tilbakemelding på kampanjen. Det er mange som viser stor interesse for prosjektet, og flere barnehager tar personvernet svært alvorlig. Hos Brusletta Barnehage på Frogner har de satt opp IKT som et eget arbeidsområde. De er svært glade for at Datatilsynet nå deler ut sin veileder.

- Det er et kjempefint tiltak for å gjøre styrere og ansatte i barnehager oppmerksomme på hva de velger å publisere på Internett. Terskelen for å legge ut bilder på Internett blir stadig lavere, og jeg tror at mange ikke tenker på at så fort et bilde er publisert, er dette tilgjengelig for veldig mange. Selv passordbeskyttede sider er ikke 100 prosent trygge. Samtidig har det noe med å respektere barnas ønsker. Det er viktig å ikke bare få foreldrenes samtykke, men også samtykke fra barna, forteller Elin Kristiansen, IKT-ildsjel ved Brusletta Barnehage, til Teknofil.

I deres barnehage har de lenge vært oppmerksomme på denne problemstillingen, og der er det ingen av barna som havner på nett. De har ingen bilder av barna selv på sine passordbeskyttede sider. Istede brenner de bilder på DVD-er som de gir til foreldrene.

- Tilbakemeldingen fra foreldrene har vært positiv og de får de bildene de ønsker fra oss. Dette er for å beskytte barna og ikke minst for å respektere deres privatliv, forklarer Kristiansen.

Om det skulle bli aktuelt å bruke Internett for å dele bilder tatt i barnehagen, er de svært opptatt av å få på plass et etisk regelverk først. Foreløpig legges det ikke ut noen bilder i høyoppløselig kvalitet eller hvor barna kan gjenkjennes.


Hos Brusletta Barnehage har de vært påpasselige med bildene de legger ut på sin hjemmeside.

Et paradoks hos mange
Datatilsynet håper kampanjen kan være med å styrke barnas privatliv. De mener mange voksne kan ha godt av å lære litt nettvett.

- Det er et paradoks at barn og unge får råd om hvordan de skal oppføre seg på nett og vise respekt for andres privatliv samtidig som vi voksne pusher ut barna på nett. Her er det helt klart noe som skurrer, påpeker Skåltveit.

I den nye brosjyren er det både tips og råd til hva folk bør tenke på når de legger ut barnebilder på nett. Det er samtidig intervjuer med diverse aktører, blant annet Kripos, Barneombudet, foreldre og ungdom.

Brosjyren kan om ønskelig bestilles fra Datatilsynet her
.
Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen