Vil lade med hjerterytme

Nanogenerator illustrert.
Nanogenerator illustrert.

I fremtiden kan du slippe å lade mobilen din i det hele tatt. Ny forskning tar sikte på å gi bærbare enheter strøm ved å konvertere bevegelsesenergi til elektrisitet, på lignende måte som enkelte armbåndsur kan.

Det er forskere fra Atlanta i USA som står bak den nye forskningen som gjør kroppsbevegelser og til og med blodstrømmen i kroppen din om til elektrisk energi. De har kommet opp med ideen om en såkalt nanogenerator som skal gjøre jobben.

Hjertestrøm

Generatoren fanger opp lavfrekvente vibrasjoner som for eksempel kroppsbevegelse, hjerteslag eller noe som beveger seg i vinden, og og konverterer dette til elekrisitet, som igjen overføres ved hjelp av nanoledninger laget av sinkoksid. Disse er piezoelektriske, noe som vil si at de genererer elektrisitet når de beveges.

Nanoledningene kan plasseres på metall, plast og til og med tekstiler. Dermed kan det tenkes at du en gang i fremtiden har en jakke som produserer strøm for deg. Så lenge du er i bevegelse får mobilen din strøm.

Militær teknologi

Teknologien utvikles først og fremst for militære formål slik at soldater i felten skal kunne ha elektrisitet tilgjengelig. Men som med så mye annet som er utviklet for krig kan denne teknologien komme til nytte i mer fredelige situasjoner.

Den største utfordringen er ifølge forskerne å få nanogeneratorene til å produsere nok strøm og spenning til å kunne settes ut i praktisk bruk.

(Kilde: cellular-news.com)

Norges beste mobilabonnement

Januar 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telipol Fri 6GB


Jeg bruker mye data:

Telipol Fri 12GB


Jeg er superbruker:

Telipol Fri 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen